Top
 

Tajland nova godina 2024

Aranžmani za Tajland  – ponuda hotela 2023/24

Individualno putovanje na Tajland  pruža nezaboravno iskustvo s pregrštom mogućnosti za istraživanje i avanture.Iako je individualno putovanje možda zahtevnije u organizaciji, ono nudi neprocenjive mogućnosti prilikom planiranja vašeg odmora.Prilagođavamo datume isključivo vašim potrebama..Predlažemo resortove koji odgovaraju vašem senzibilitetu i vašim očekivanjima.

PUKET

 

Na jugozapadu Tajlanda smešteno je najveće i izuzetno popularno ostrvo Puket, gde možete uživati u relaksirajućem odmoru na plaži, kao i u uzbudljivom noćnom životu. Upravo ta raznolikost ga čini jednom od najatraktivnijih destinacija na Tajlandu.

Brojne su atrkacije koje vredi posetiti:

✓ Glavni grad Puket i njegov najlepši deo Stari grad sa zanimljivim hramovima, muzejima, prodavnicama i restoranima.

✓ 11 km dugu plažu Mai Khao zaštićenu kao deo nacionalnog parka Sirinat.

✓ Plaža Kamala u blizini tradicionalnog sela gde možete uživati u domaćoj kuhinji i probati autentičnu tajlandsku masažu.

✓ Na zapadnom delu ostrva je smeštena plaža Patong, u čijoj blizini su brojni kafići i barovi.

✓ Srednji deo ostrva zauzimaju plaže Karon i Kata čije šetalište je popunjeno zanimljivim suvenirnicama i odličnim restoranima.

 

 

 

Hoteli na Puhuketu

 

 

Bangkok

 

Neka vaše putovanje počne u egzotičnom Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda. Bangkok je najveći i najmnogoljudniji grad ove države.

Urbani centar privlači turiste brojnim kulturnim i prirodnim atrakcijama: spektakularni hramovi, tržni centri, hoteli, odličan noćni provod i bogata gastronomska ponuda. Ovde se nalazi najsvetija lokacija Tajlanda, a to je Velika kraljevska palata u čijem kompleksu je i poznati Hram smaragdnog Bude.

Zvanični jezik u Bangkoku je tajlandski ili tai jezik.

Prosečna temperatura tokom leta je 32 °C.


 

 

 

 

Šta čini Tajland posebnim?

✓ Vrhunski servis

✓ Odličan odnos cene i kvaliteta

✓ Savršena kombinacija kulture i destinacije za odmor

✓ Spektakuarna ostrva

 

 

Viza za Tajland

Za Tajland vam je potrebna viza. Od 01. avgusta 2017. godine za izdavanje vize za Tajland je zadužen Počasni konzulat Kraljevine Tajland u Republici Srbiji. Obavezno je zakazivanje termina telefonom. Turistička viza za Tajland košta 30 evra u gotovini, a rok za izradu vize je 2 do 3 radna dana.

Dokumenta koja su potrebna za vizu za Tajland su:

 • Elektronski formular popunjen VELIKIM slovima
 • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland
 • Neophodno je da u pasošu imate dve slobodne strane, jednu naspram druge
 • Fotokopija prve strane pasoša na kojoj se nalaze vaši podaci i fotografija
 • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija se ne prihvata)
 • Fotografija veličine 4 x 6 cm.

Malarija u Bangkoku

S obzirom da se Bangkok nalazi na listi gradova u kojima vlada malarija, obavezno ponesite sa sobom neki jači sprej protiv komaraca, kao i ostala sredstva protiv komaraca za boravak u sobi.

Novac i cene na Tajlandu

Tajlandska valuta se zove Tajlandski baht (฿). Jedan euro iznosi oko 37.748 Thai baht-a. Da bi ste lakše shvatili vrednost bahta, pomoći će vam cene. Domaće pivo košta 80 bahta, koliko je i neka jeftina ulična hrana u Bangkoku. U restoranu kapućino košta oko 71 baht, a Coca Cola 17,36 baht-a. Flaša vode od 1,5l u prodavnici košta oko 17 baht-a.

Vremenska zona

Tajland prirpada vremenskoj zoni GMT+7, što  znači da su ispred nas 6 sati.


 

 

 


 

Kada je najbolje vreme za Tajland?

 

Idealno vreme za putovanje na Tajland je od decembra do aprila. Kišna sezona traje od maja do novembra. Najveće temperature su od marta do maja. Zahvaljujući stabilnoj temperaturi vode, odmor na Tajlandu je praktično moguć tokom cele godine. Važno je znati da je ovde tropska klima te je prisutna visoka vlažnost.

Tajlan možete posetiti tokom cele godine, ali treba da znate da postoje razlike u temperaturi na severu i jugu, kao i količina padavina na zapadu i istoku. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje kada ići na Tajland i koji vas sve praznici očekuju u vreme kada planirate svoje putovanje.

Smatra se da je najbolje vreme za putovanje na Tajland od kraja novembra do kraja marta jer se taj period poklopa sa sušnom sezonom. Ali to svakako ne znači da u tom periodu nema padavina. Tako recimo, Koh Samui u proseku ima više padavina u decembru i januaru, nego u julu i avgustu, koji se generalno smatraju nepovoljnim mesecima za odlazak na Tajland (ali ne i ostrvo Koh Samui). Ukoliko idete na sever Tajlanda da obiđete Chang Mai, slonove, planiske vrhove, džungle i razna tajlandska plemena u suvom periodu od novembra do marta, obavezno ponesite i topliju odeću, jer su jutra i večeri hladnije, kao i na svim visinama. Ukoliko ste odlučili da putujete u ovom periodu na Tajland, očekuju vas prijatna temperatura i najbujnije zelenilo nakon kišnog perioda, ali se zbog toga pripremite i na najveće gužve i najviše cene avionskih karata i smeštaja.

Dobro vreme za putovanje na Tajland

Dobro vreme za putovanje na Tajland vas očekuje od aprila do juna, kao i u septembru i oktobru kada je veoma toplo i generalno suvo vreme. Prosečna temperatura u Bangkoku u to doba je oko 30°C. Možete očekivati povremene prolazne pljuskove i slab vetar u priobalnom delu. Ukoliko putujete na severni deo Tajlanda, septembar i oktobar su idealni meseci jer vas očekuje toplo vreme. Na ostrvo Ko Lipe možete ići i početkom kišne sezone od sredine aprila do juna, jer je to vreme idealno za ronjenje.

Loše vreme za putovanje na Tajland

Generalno se smatra da je period od jula do oktobra loše vreme za putovanje na Tajland, jer je to doba monsunskih kiša koji ponekad mogu biti samo popodnevni pljuskovi, a ponekad izazivaju i velike poplave. Treba da znate da je u ovom periodu izuzetno visoka vlaga, pljuskovi su češći u popodnevnim satima, ali ne traju dugo. Izuzetno toplo i vlažno vreme ne prija svima, posebno tokom obilaska Bangkoka, zbog toga dobro razmislite pre nego što krenete na putovanje u ovom periodu.

Tajland u januaru

U januaru vas očekuje odlično vreme. Na severu Tajlanda temperature su nešto niže, a na zapadnoj obali očekuju vas sunce i toplo more. Na istočnoj obali Tajlandskog zaliva možete očekivati popodnevne pljuskove. Ukoliko planirate da provedete novogodišnje praznike u Bangkoku, velika proslava Nove godine se obično organizuje ispred tržnog centra Central World mall. Prvog januara, bez obzira što se na Tajlandu slavi tradicionalna budistička Nova godina u aprilu, ne treba da vas iznenadi gužva u hramovima, jer će ih posetiti mnogi vernici kako bi odneli novac ili poklone sveštenicima, kao i izveli ritual puštanja ptica ili riba, što je na Tajlandu ceromonija koja označava otpuštanje negativne karme. U Čang Raiu od 26. januara do 4. februara se svake godine održava festival Wai Sa Phaya Mengrai posvećen Phokhun Mengrai Maharat, osnivaču provincije Čang Rai (Chiang Rai), koja je nekada bila poznata kao Kraljevstvo Lanna.

Tajland u februaru

U februaru je toplo i suvo vreme. Očekuju vas hladnija jutra na severu i povremeni pljuskovi na zapadnoj obali. Ukoliko nameravate da putujete na Tajland u februaru, treba da znate da ove godine Kineska Nova godina pada 05. februara. Iako nije državni praznik, možete očekivati proslave u kineskim četvrtima. Ukoliko ste u to doba u Bangkoku, ne propustite da obiđete kinesku četvrt, jer se tog dana organizuju parada zmajeva, vatromet i žurka na ulicama. Ukoliko putujete u Čang Mai ne propustite festival cveća (Chiang Mai Flower Festival), koji se u ovom gradu proslavlja već 40 godina. Ove godine festival se održava od 01. do 03. februara, a poslednjeg dana (uvek nedeljom) održaće se velika parada od mosta Navarat do parka Nong Buak Haad. U februaru se takođe svake godine obeležava i veoma važan državni budistički praznik Makha Bucha, koji je vlada 2006. godine nazvala “Dan čiste ljubavi i zahvalnosti”. Praznik slavi dan kada je Buda izneo osnove svog učenja koja se zovu Ovada Patimokkha (prekini da činiš zlo, čini samo dobra dela, očisti svoj um). Ove godine Makha Bucha pada 19. februara. Tog dana u radnjama ne može da se kupi alkohol, a mnogi pabovi i kafići ne rade ili ne služe alkohol. Uveče se u hramovima održavaju procesije i pale se sveće.

Tajland u martu

U martu vas očekuje veoma toplo i sunčano vreme u svim delovima Tajlanda, pa čak i na severu. Možda vas iznenadi po neki prolazni popodnevni pljusak.

Tajland u aprilu

April je najtopliji mesec na Tajlandu. Očekuje vas malo veća gužva jer se od 13. do 16. aprila proslavlja Tajlandska Nova godina. Festival vode, Songkran proslavlja vodu i tada se obavlja ritualno spiranje greha i svega što je bilo negativno u prošloj godini. U Bangkoku Songkran se proslavlja na 4 kilometara dugačkoj ulici Silom, gde se hiljade ljudi prska vodom. U aprilu se takođe proslavlja i Memorialni dan Čakri (06. aprila), kada se slavi dolazak na vlast vladajuće kraljevske dinastije, jer je tog dana bio krunisan prvi kralj dinastije Čakri, Rama I.

Tajland u maju

Maj je odličan mesec za odlazak na Tajland jer nije velika gužva, a samim tim i cene su nešto niže. Izuzetno je toplo, ali možete očekivati i kišu. Što se tiče kupanja i sunčanja u maju je bolje ići na istočnu obalu Tajlanda. Na Tajlandu se obeležava 01. maj Dan rada, a 13. maja se održava Kraljevska ceromonija oranja, kada se simbolično sadi pirinač. Ova ceremonija, u kojoj ponekad učestvuje i sam kralj, održava se na trgu Sanam Luang, koji se nalazi u srcu Bangkoka, ispred kraljevske palate. Na ceremoniji, koja treba da garantuje dobru žetvu pirinča, učestvuju i budistički i hinduistički sveštenici.U maju se proslavlja još jedan važan budistički praznik Visakha Bucha, kada se obeležavaju tri najvažnija događaja iz Budinog života: Budino rođenje, prosvetljenje i smrt. Tog dana možete očekivati izuzetno velike gužve u hramovima, jer se održavaju razne ceremonije i meditacije. Zabranjeno je služenje alkohola, pa mnogi restorani i pabovi ne rade ili ne služe alkohol. U maju u Čang Mai-u se održava festival Inthakin, koji počinje svake godine 12. dana i traje 8 dana. Ovaj festival slavi veliki gradski stub, koji je konstruisao kralj Mangrai još 1296. godine, nakon osnivanja grada, a koji se sada sada nalazi u hramu u srcu starog grada.

Tajland u junu

U junu još uvek traje sušni period. Nema preterane gužve, koja počinje tek krajem meseca, kad počinje vreme godišnjih odmora.

Tajland u julu

Jul je mesec u kome kreću monsunske kiše. Temperatura je nešto niža, obilni popodnevni pljuskovi su svakodnevni, ali na sreću ne traju dugo. Ako ne podnosite vlagu, ovo je period koji bi trebalo da izbegnete. Vlažnost vazduha se naročito oseća u Bangkoku, zato izbegavajte da nosite farmerke i odeću od teksasa. Za ovo vreme je bolja lagana odeća od lana i tanjeg pamuka. Na Tajlandu se u julu proslavlja jedan od najvažnijih budističkih praznika, praznik Asahna Bucha. Tada se proslavljaju “Četiri istine” o kojima je Buda podučavao svoje učenike, nakon svog prosvetljenja. Asahna Bucha ove godine se održava 16. jula. U večernjim satima se tokom ovog praznika održavaju procesije i paljenje sveća. Sledećeg dana (17. jula) se proslavlja praznik Khao Phansa ili “kišno povlačenje sveštenika”. Sa početkom kišne sezone budistički sveštenici se povlače u svoje manastire i ostaju u njemu do njenog kraja, kada se obeležava praznik Wan Ok Phansa, ili kraj kišne sezone. Krajem jula (28. jula) se proslavlja rođendan tajlandskog kralja Vajiralongkorn-a, koji se takođe zove i Rama X, a koji je na vlast došao 2016. godine, nakon smrti njegovog oca kralja Bhumibol-a, koji je vladao Tajlandom 70 godina.

Tajland u avgustu

Avgust je mesec kiše. Očekuju vas obilni pljuskovi, a na severu su moguće i poplave. Ukoliko ste odabrali avgust za svoj odlazak na Tajland, ostrvo Koh Samui i Hua Hin u srednjem delu Tajlanda su najbolja opcija za letovanje.U avgustu se proslavlja kraljičin rođendan (12. avgusta). Ovaj dan se zove i dan kraljice majke i simbolično predstavlja “Majčin dan” (kod nas poznatiji kao materice). Ovog dana zgrade su obavijene tajlandskim zastavama, tajlanđani poklanjaju novac ili poklone u dobrotvorne svrhe, kuće su pune cvetova jasmina, a deca daruju svoje majke. U Bangkoku glavna proslava se održava duž avenije Ratchadamnern, koja razdvaja kraljevsku palatu i parlament.

Tajland u septembru

Septembar je najkišniji mesec u godini. S obzirom na loše vreme za kupanje i sunčanje, u septembru su cene za smeštaj i avionski prevoz najniže, jer nema gužve. Ukoliko vam ne smeta da u tankoj kabanci šetate Bangkokom, onda je septembar pravi mesec za vas. U kišnom periodu se ne preporučuje odlazak u severni deo Tajlanda zbog mogućih poplava.

Tajland u oktobru

Tek krajem oktobra smanjuje se nivo vlage, količina padavina i intenzitet kiše, a kišna sezona polako jenjava. Na Tajlandu se proslavljaju tri praznika u oktobru. Prvi praznik je 13. oktobar, dan kada je preminuo prethodni tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej; 23. oktobra se obeležava memorijalni dan posvećen kralju Chulalongkorn-u, koji je na ovaj dan preminuo 1910. godine. Treći praznik, Vegeterijanski festival, proslavlja se u Puketu, oko šest kineskih hramova, gde se okupljaju ljudi koji izvode strašne ceremonije, tj. buše razne delove lica i tela, hodaju po vatri i izvode razne vrste samopovređivanja. Veruje se da su ti ljudi medijumi, koje štite bogovi i da u transu ne osećaju bol. Vegeterijanski festival proslavlja kinesko verovanje da ovaj devetodnevni post, kada se ne jede meso, donosi dobro zdravlje.  Ukoliko se u ovom periodu nađete na Puketu, pripremite se na strašne prizore i čuvajte se petardi, koje će padati svuda oko vas.

Tajland u novembru

Početkom novembra još uvek nema velikih gužvi na Tajlandu. Tokom ovog meseca prestaje kišna sezona, a temperatura raste. Jedino na severu, gde se polako približava zima, očekuju vas prohladna jutra i večeri, zato ponesite jaknu i topliju odeću. U novembru je najbolje ići na zapadnu obalu i Puket. U novembru se proslavlja praznik svetlosti Loy Krathong, koji će se ove godine održati 22. novembra. Tog dana Tajlanđani se okupljaju oko reka, jezera i kanala, kako bi odali počast boginji vode. U noći punog meseca na vodu se puštaju ploveće sveće u obliku lotosa ukrašene cvećem. U Čang Mai-u ovaj festival traje tri dana (od 21.-23. novembra), gde se prvog dana u vazduh puštaju svetiljke, drugog dana se na vodu puštaju plutajuće sveće, a trećeg dana se održava noćna parada.

Tajland u decembru

S obzirom na prestanak kišne sezone i odlično vreme, u decembru vas očekuju velike gužve, naročito oko Božića i Nove godine. U tom periodu možete da očekujete i visoke cene avio karata i smeštaja. Ako ne volite gužve, bolji period je početak decembra, kada se obeležava rođendan pokojnog kralja Bhumipol Adulyadej-a (5. decembar). Tog dana Tajlanđani imaju slobodan kako bi odali počast voljenom kralju.

 

Šta čini Tajland posebnim?

✓ Vrhunski servis

✓ Odličan odnos cene i kvaliteta

✓ Savršena kombinacija kulture i destinacije za odmor

✓ Spektakuarna ostrva

 

 

Viza za Tajland

Za Tajland vam je potrebna viza. Od 01. avgusta 2017. godine za izdavanje vize za Tajland je zadužen Počasni konzulat Kraljevine Tajland u Republici Srbiji. Obavezno je zakazivanje termina telefonom. Turistička viza za Tajland košta 30 evra u gotovini, a rok za izradu vize je 2 do 3 radna dana.

Dokumenta koja su potrebna za vizu za Tajland su:

 • Elektronski formular popunjen VELIKIM slovima
 • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland
 • Neophodno je da u pasošu imate dve slobodne strane, jednu naspram druge
 • Fotokopija prve strane pasoša na kojoj se nalaze vaši podaci i fotografija
 • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija se ne prihvata)
 • Fotografija veličine 4 x 6 cm.

Malarija u Bangkoku

S obzirom da se Bangkok nalazi na listi gradova u kojima vlada malarija, obavezno ponesite sa sobom neki jači sprej protiv komaraca, kao i ostala sredstva protiv komaraca za boravak u sobi.

Novac i cene na Tajlandu

Tajlandska valuta se zove Tajlandski baht (฿). Jedan euro iznosi oko 37.748 Thai baht-a. Da bi ste lakše shvatili vrednost bahta, pomoći će vam cene. Domaće pivo košta 80 bahta, koliko je i neka jeftina ulična hrana u Bangkoku. U restoranu kapućino košta oko 71 baht, a Coca Cola 17,36 baht-a. Flaša vode od 1,5l u prodavnici košta oko 17 baht-a.

Vremenska zona

Tajland prirpada vremenskoj zoni GMT+7, što  znači da su ispred nas 6 sati.


 

Dobro vreme za putovanje na Tajland

Dobro vreme za putovanje na Tajland vas očekuje od aprila do juna, kao i u septembru i oktobru kada je veoma toplo i generalno suvo vreme. Prosečna temperatura u Bangkoku u to doba je oko 30°C. Možete očekivati povremene prolazne pljuskove i slab vetar u priobalnom delu. Ukoliko putujete na severni deo Tajlanda, septembar i oktobar su idealni meseci jer vas očekuje toplo vreme. Na ostrvo Ko Lipe možete ići i početkom kišne sezone od sredine aprila do juna, jer je to vreme idealno za ronjenje.

Loše vreme za putovanje na Tajland

Generalno se smatra da je period od jula do oktobra loše vreme za putovanje na Tajland, jer je to doba monsunskih kiša koji ponekad mogu biti samo popodnevni pljuskovi, a ponekad izazivaju i velike poplave. Treba da znate da je u ovom periodu izuzetno visoka vlaga, pljuskovi su češći u popodnevnim satima, ali ne traju dugo. Izuzetno toplo i vlažno vreme ne prija svima, posebno tokom obilaska Bangkoka, zbog toga dobro razmislite pre nego što krenete na putovanje u ovom periodu.

Tajland u januaru

U januaru vas očekuje odlično vreme. Na severu Tajlanda temperature su nešto niže, a na zapadnoj obali očekuju vas sunce i toplo more. Na istočnoj obali Tajlandskog zaliva možete očekivati popodnevne pljuskove. Ukoliko planirate da provedete novogodišnje praznike u Bangkoku, velika proslava Nove godine se obično organizuje ispred tržnog centra Central World mall. Prvog januara, bez obzira što se na Tajlandu slavi tradicionalna budistička Nova godina u aprilu, ne treba da vas iznenadi gužva u hramovima, jer će ih posetiti mnogi vernici kako bi odneli novac ili poklone sveštenicima, kao i izveli ritual puštanja ptica ili riba, što je na Tajlandu ceromonija koja označava otpuštanje negativne karme. U Čang Raiu od 26. januara do 4. februara se svake godine održava festival Wai Sa Phaya Mengrai posvećen Phokhun Mengrai Maharat, osnivaču provincije Čang Rai (Chiang Rai), koja je nekada bila poznata kao Kraljevstvo Lanna.

Tajland u februaru

U februaru je toplo i suvo vreme. Očekuju vas hladnija jutra na severu i povremeni pljuskovi na zapadnoj obali. Ukoliko nameravate da putujete na Tajland u februaru, treba da znate da ove godine Kineska Nova godina pada 05. februara. Iako nije državni praznik, možete očekivati proslave u kineskim četvrtima. Ukoliko ste u to doba u Bangkoku, ne propustite da obiđete kinesku četvrt, jer se tog dana organizuju parada zmajeva, vatromet i žurka na ulicama. Ukoliko putujete u Čang Mai ne propustite festival cveća (Chiang Mai Flower Festival), koji se u ovom gradu proslavlja već 40 godina. Ove godine festival se održava od 01. do 03. februara, a poslednjeg dana (uvek nedeljom) održaće se velika parada od mosta Navarat do parka Nong Buak Haad. U februaru se takođe svake godine obeležava i veoma važan državni budistički praznik Makha Bucha, koji je vlada 2006. godine nazvala “Dan čiste ljubavi i zahvalnosti”. Praznik slavi dan kada je Buda izneo osnove svog učenja koja se zovu Ovada Patimokkha (prekini da činiš zlo, čini samo dobra dela, očisti svoj um). Ove godine Makha Bucha pada 19. februara. Tog dana u radnjama ne može da se kupi alkohol, a mnogi pabovi i kafići ne rade ili ne služe alkohol. Uveče se u hramovima održavaju procesije i pale se sveće.

Tajland u martu

U martu vas očekuje veoma toplo i sunčano vreme u svim delovima Tajlanda, pa čak i na severu. Možda vas iznenadi po neki prolazni popodnevni pljusak.

Tajland u aprilu

April je najtopliji mesec na Tajlandu. Očekuje vas malo veća gužva jer se od 13. do 16. aprila proslavlja Tajlandska Nova godina. Festival vode, Songkran proslavlja vodu i tada se obavlja ritualno spiranje greha i svega što je bilo negativno u prošloj godini. U Bangkoku Songkran se proslavlja na 4 kilometara dugačkoj ulici Silom, gde se hiljade ljudi prska vodom. U aprilu se takođe proslavlja i Memorialni dan Čakri (06. aprila), kada se slavi dolazak na vlast vladajuće kraljevske dinastije, jer je tog dana bio krunisan prvi kralj dinastije Čakri, Rama I.

Tajland u maju

Maj je odličan mesec za odlazak na Tajland jer nije velika gužva, a samim tim i cene su nešto niže. Izuzetno je toplo, ali možete očekivati i kišu. Što se tiče kupanja i sunčanja u maju je bolje ići na istočnu obalu Tajlanda. Na Tajlandu se obeležava 01. maj Dan rada, a 13. maja se održava Kraljevska ceromonija oranja, kada se simbolično sadi pirinač. Ova ceremonija, u kojoj ponekad učestvuje i sam kralj, održava se na trgu Sanam Luang, koji se nalazi u srcu Bangkoka, ispred kraljevske palate. Na ceremoniji, koja treba da garantuje dobru žetvu pirinča, učestvuju i budistički i hinduistički sveštenici.U maju se proslavlja još jedan važan budistički praznik Visakha Bucha, kada se obeležavaju tri najvažnija događaja iz Budinog života: Budino rođenje, prosvetljenje i smrt. Tog dana možete očekivati izuzetno velike gužve u hramovima, jer se održavaju razne ceremonije i meditacije. Zabranjeno je služenje alkohola, pa mnogi restorani i pabovi ne rade ili ne služe alkohol. U maju u Čang Mai-u se održava festival Inthakin, koji počinje svake godine 12. dana i traje 8 dana. Ovaj festival slavi veliki gradski stub, koji je konstruisao kralj Mangrai još 1296. godine, nakon osnivanja grada, a koji se sada sada nalazi u hramu u srcu starog grada.

Tajland u junu

U junu još uvek traje sušni period. Nema preterane gužve, koja počinje tek krajem meseca, kad počinje vreme godišnjih odmora.

Tajland u julu

Jul je mesec u kome kreću monsunske kiše. Temperatura je nešto niža, obilni popodnevni pljuskovi su svakodnevni, ali na sreću ne traju dugo. Ako ne podnosite vlagu, ovo je period koji bi trebalo da izbegnete. Vlažnost vazduha se naročito oseća u Bangkoku, zato izbegavajte da nosite farmerke i odeću od teksasa. Za ovo vreme je bolja lagana odeća od lana i tanjeg pamuka. Na Tajlandu se u julu proslavlja jedan od najvažnijih budističkih praznika, praznik Asahna Bucha. Tada se proslavljaju “Četiri istine” o kojima je Buda podučavao svoje učenike, nakon svog prosvetljenja. Asahna Bucha ove godine se održava 16. jula. U večernjim satima se tokom ovog praznika održavaju procesije i paljenje sveća. Sledećeg dana (17. jula) se proslavlja praznik Khao Phansa ili “kišno povlačenje sveštenika”. Sa početkom kišne sezone budistički sveštenici se povlače u svoje manastire i ostaju u njemu do njenog kraja, kada se obeležava praznik Wan Ok Phansa, ili kraj kišne sezone. Krajem jula (28. jula) se proslavlja rođendan tajlandskog kralja Vajiralongkorn-a, koji se takođe zove i Rama X, a koji je na vlast došao 2016. godine, nakon smrti njegovog oca kralja Bhumibol-a, koji je vladao Tajlandom 70 godina.

Tajland u avgustu

Avgust je mesec kiše. Očekuju vas obilni pljuskovi, a na severu su moguće i poplave. Ukoliko ste odabrali avgust za svoj odlazak na Tajland, ostrvo Koh Samui i Hua Hin u srednjem delu Tajlanda su najbolja opcija za letovanje.U avgustu se proslavlja kraljičin rođendan (12. avgusta). Ovaj dan se zove i dan kraljice majke i simbolično predstavlja “Majčin dan” (kod nas poznatiji kao materice). Ovog dana zgrade su obavijene tajlandskim zastavama, tajlanđani poklanjaju novac ili poklone u dobrotvorne svrhe, kuće su pune cvetova jasmina, a deca daruju svoje majke. U Bangkoku glavna proslava se održava duž avenije Ratchadamnern, koja razdvaja kraljevsku palatu i parlament.

Tajland u septembru

Septembar je najkišniji mesec u godini. S obzirom na loše vreme za kupanje i sunčanje, u septembru su cene za smeštaj i avionski prevoz najniže, jer nema gužve. Ukoliko vam ne smeta da u tankoj kabanci šetate Bangkokom, onda je septembar pravi mesec za vas. U kišnom periodu se ne preporučuje odlazak u severni deo Tajlanda zbog mogućih poplava.

Tajland u oktobru

Tek krajem oktobra smanjuje se nivo vlage, količina padavina i intenzitet kiše, a kišna sezona polako jenjava. Na Tajlandu se proslavljaju tri praznika u oktobru. Prvi praznik je 13. oktobar, dan kada je preminuo prethodni tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej; 23. oktobra se obeležava memorijalni dan posvećen kralju Chulalongkorn-u, koji je na ovaj dan preminuo 1910. godine. Treći praznik, Vegeterijanski festival, proslavlja se u Puketu, oko šest kineskih hramova, gde se okupljaju ljudi koji izvode strašne ceremonije, tj. buše razne delove lica i tela, hodaju po vatri i izvode razne vrste samopovređivanja. Veruje se da su ti ljudi medijumi, koje štite bogovi i da u transu ne osećaju bol. Vegeterijanski festival proslavlja kinesko verovanje da ovaj devetodnevni post, kada se ne jede meso, donosi dobro zdravlje.  Ukoliko se u ovom periodu nađete na Puketu, pripremite se na strašne prizore i čuvajte se petardi, koje će padati svuda oko vas.

Tajland u novembru

Početkom novembra još uvek nema velikih gužvi na Tajlandu. Tokom ovog meseca prestaje kišna sezona, a temperatura raste. Jedino na severu, gde se polako približava zima, očekuju vas prohladna jutra i večeri, zato ponesite jaknu i topliju odeću. U novembru je najbolje ići na zapadnu obalu i Puket. U novembru se proslavlja praznik svetlosti Loy Krathong, koji će se ove godine održati 22. novembra. Tog dana Tajlanđani se okupljaju oko reka, jezera i kanala, kako bi odali počast boginji vode. U noći punog meseca na vodu se puštaju ploveće sveće u obliku lotosa ukrašene cvećem. U Čang Mai-u ovaj festival traje tri dana (od 21.-23. novembra), gde se prvog dana u vazduh puštaju svetiljke, drugog dana se na vodu puštaju plutajuće sveće, a trećeg dana se održava noćna parada.

Tajland u decembru

S obzirom na prestanak kišne sezone i odlično vreme, u decembru vas očekuju velike gužve, naročito oko Božića i Nove godine. U tom periodu možete da očekujete i visoke cene avio karata i smeštaja. Ako ne volite gužve, bolji period je početak decembra, kada se obeležava rođendan pokojnog kralja Bhumipol Adulyadej-a (5. decembar). Tog dana Tajlanđani imaju slobodan kako bi odali počast voljenom kralju.

 • Included
  Tajland nova godina 2024
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge
1

Lokacija ture

WRITE A REVIEW

Accomodation
Destination
Meals
Overall
Transport
Value For Money

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.