Top
 

Šri Lanka

Šri Lanka

 

ŠRI LANKA

Kolombo, najlepše plaže, atrakcije Šri Lanke

 

Od svetski poznatih plantaža čaja, do nacionalnih parkova idealnih za safari, Šri Lanka nudi mnogo više od samog odmora na plaži. Smeštena jugoistočno od Indije, Šri Lanka predstavlja odličan uvod u ovaj deo sveta. Raznolikost u kulturi čini je egzotičnim mestom. Hrana je odlična, engleski jezik je zastupljen, a veličina ostrva Vam omogućava da više aktivnosti uklopite u malo vremena.

Ostrvo obiluje tropskim šumama, predivnim pejzažima i bogatom florom i faunom. Glavna turistička zona se proteže duž jugozapadne obale ostrva, od Negombo do Gale. Ovaj deo Šri Lanke je najrazvijeniji i tu su locirani brojni hoteli i ostali smeštajni kapaciteti. Negombo je jedan od glavnih komercijalnih centara ostrva i nalazi se na zapadnoj obali. Očekuju Vas prelepe peščane plaže oivičene visokim plamama, kao i impresivne lagune. Odlični su uslovi za sportove na vodi kao što su veslanje i vožnja kajakom. Južna obala je jedno od najzanimljivijih područja za posetu. Ima divne plaže, kolonijalne gradove, parkove divljih životinja kao i mnoštvo budističkih hramova i svetišta. Šarm ovog dela ostrva leži u njegovoj mirnoj seoskoj atmosferi. Tu možete pronaći luksuzne hotele i vile iz kolonijalnog doba. Istočna obala ostrva je svakako lepa, ali zbog dugogodišnih građanskog rata, nije dovoljno turistički razvijena iako je proces obnove u toku. Štetu je naneo i cunami koji se desio 2004. godine.

Istorija dugačka više od 2000 godina je ostavila trag, pa ostrvo nudi prilično raznolik sadržaj. U jednom trenutku možete ispijati tradicionalni napitak na plantaži čaja, a već u drugom obilaziti drevne gradove i tajanstvene hramove. Srešćete različite narode, jezike, religije i otkriti bogato budističko nasleđe.

Svakako, polazna tačka za obilazak je Kolombo smešten na zapadnoj strani ostrva. Moderan grad sa velikim izborom domaćih i internacionalnih restorana, tržnim centrima i luksuznim hotelima. Kao najveći grad Šri Lanke, predstavlja i njen poslovni i kulturni centar. Glavno je pristanište u Indijskom okeanu i ima jednu od najvećih luka na svetu. Važne građevine koje možete videti su Sekratarijat, Gradska kuća, Kula, katedrala Svete Lucije, kao i nekoliko budističkih i hindusitičkih hramova. Vozovi povezuju Kolombo sa ostalim većim gradovima Šri Lanke, ali svakako postoje i autobuske linije do svih delova ostrva. Grad ima i brojne parkove i igrališta, kao i nacionalne zoo vrtove.

Šri Lanka – Korisne informacije

Glavni grad: Kolombo

Valuta: rupija

Službeni jezik: sinhalski i tamilski

Viza: za državljane Republike Srbije je potrebna viza


 

Najlepše plaže ŠRI LANKE

 

 

Mirissa

Smeštena na južnom delu ostrva, u obliku polumeseca, plaža Mirissa je pravi tropski raj. Idelano mesto da se opustite, leškarite na pesku okruženi drvećem kokosa. Mnogi tvrde da se na ovoj plaži može uživati u najlepšim zalascima sunca.

Tangalle

Tangalle je plaža na jugu i po mišljenju većine turista, to je najlepša plaža Šri Lanke. Ovde ćete uživati u belom pesku i tirkiznom moru. Ako želite da izbegnete gužve, Tangalle je idealna plaža za to. Lokalci neće savetovati da se tu kupate kako su talasi visoki, ali je zato odlična za surfovanje.

Hikkaduwa

Plaža Hikkaduwa, nalazi se na jugozapadu ostrva i takođe je jedna od najlepših na ostrvu, sa zlatno žutim peskom i prelepim koralnim grebenom u blizini. Plaža je dosta dugačka i ima dosta skrivenih i izolovanih mesta, ukoliko želite da se osamite. Duž nje ima dosta restorana, a možete uživati i u tropskom voću koje prodaju lokalni prodavci.

Polhena

Plaža Polhena je mala plaža u blizini grada Matare, na samom jugu ostrva. Jedno je od najromantičnijih mesta na ostrvu, i nju lokalno stanovništvo najviše voli kako nema velikih talasa. Idealna je za ronjenje jer se na ovoj plaži nalazi predivan koralni greben.


 

Atrakcije Šri Lanke

 

 

Vožnja vozom

Jedna od stvari koje treba da probate je vožnja vozom između Ele i Kandija. Mnogi tvrde da je to najlepša vožnja vozom koja je prilično duga, traje oko 7 sati. Tokom vožnje ćete uživati u nezaboravnom pejzažu, plantažama čaja, vodopadima. Možete i bolje upoznati meštane, njihov način života i svakodnevicu, a uz to uživati i u lokalnim specijalitetima koje prodavci prodaju tokom vožnje.

Galle

Gradić Galle nalazi se na jugu ostrva i u njemu ćete naći bezbroj istorijskih znamenitosti, džamije, crkve, itd. Svakako najpopularnija je Holandska tvrđava sagrađena još 1588. i na listi je UNESCO- ve kulturne baštine. Šetnjom kroz tvrđavu možete upoznati istoriju Šri Lanke i posetiti gradić koji se nalazi u njenoj unutrašnjosti.

 

 

Nacionalni park Yala

Jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova Šri Lanke je Yala i nalazi se na jugoistočnom delu ostrva. Park je podeljen u 5 delova i sastoji se od šuma, laguna…Ovde možete videti slonove, krokodile, jelene, majmune i mnoštvo drugih životinjskih vrsta. Uživajte u nezaboravnom safari iskustvu.

Kolombo

Za razgledanje grada Kolombo trebaće Vam par dana, ukoliko želite da vidite sve što nudi. Polazna je tačka za sve turiste tako da nudi brojne moderne restorane, hotele, prodavnice, sve vrste prevoza. Grad je glavni poslovni i kulturni centar Šri Lanke. U njemu se nalazi najveći nacionalni muzej na ostrvu sagrađen 1876. godine gde možete bliže upoznati istoriju Šri Lanke. Budistički hram koji se sastoji od nekoliko zgrada i ispunjen je brojnim statuama Bude. Blizu hrama je jezero Beira, u samom centru Kolomba. Na ovom mirnom mestu možete odmarati i uživati u okolini. Nakon odmora kraj jezera, posetite Pettah Market, ogroman prostor sa bezbroj štandova, prodavnica i pijaca.

 

 

Plantaže čaja

Šri Lanka je treći proizvođač čaja na svetu, i samim tim veći deo ostrva je prekriven plantažama čaja. Uzgajanje čaja je deo tradicije i kulture ostrva. Najveća proizvodnja čaja potiče iz regije Nuvara Eliia koja se nalazi na jugoistoku ostrva.

Bašte začina

Šri Lanka ima brojne bašte začina, na svim delovima ostrva. Uglavnom Vas kroz baštu vode vodiči i na taj način možete saznati sve što želite od raznim vrstama začina, izgledu biljke, načinu uzgajanja. Uživajte u aromi cimeta, vanile, kurkume, svih vrsta bibera itd.


 

Preporuka hotela – ŠRI LANKA

 

 

Anantara Kalutara Resort & Spa ☆☆☆☆☆

Šri Lanka

Usluga: polupansion

Kompleks okružen Indijskim okeanom i idiličnom lagunom nudi gostoljubivost i vrhunsku uslugu. Nalazi se na zapadnoj obali Šri Lanke. Centar živahnog mesta Kalutara sa tržnim centrima i poznatim hramom je na 8 km udaljenosti. Aerodrom Kolumbo je udaljen oko 80 km.


 

 

Riu Sri Lanka ☆☆☆☆☆

Šri Lanka

Usluga: all inclusive

Novi i moderan hotelski kompleks smešten direktno na plaži. Gostima nudi veliki bazen i odličan all inclusive program. Nalazi se u mestu Ahungalla, na prelepoj peščanoj plaži. Centar mesta je udaljen oko 0,5 km. Međunarodni aerodrom Kolumbo je udaljen oko 130 km.


 

 

Taj Bentota Resort & Spa ☆☆☆☆☆

Šri Lanka

Usluga: doručak

Smešten na malom uzvišenju, ovaj vrhunski hotel je okružen palmama i zelenim površinama. Nalazi se u mestu Bentota, direktno na plaži. Sa obe strane se prostiru kilometrima dugačke peščane plaže. Grad Kolombo je udaljen oko 62 km, vreme transfera je oko 120 min.


 

Šri Lanka – Najbolje vreme za putovanje

 

Šri Lanka ima tropsku klimu sa prosečnim temperaturama oko 30°C, ali je karakteristična zbog velike vlažnosti jer su temperature visoke čak i tokom perioda monsuna. Sezona monsuna je različita u zavisnosti od regije. Na istočnoj i severnoj strani ostrva traje okvirno od decembra do aprila, dok na južnoj i zapadnoj strani od maja do oktobra. Ukoliko planirate da posetite unutrašnjost ostrva i plantaže čaja, ponesite i topliju odeću jer veća nadmorska visina donosi i hladnije vreme.

 


 • Included
  Šri Lanka
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge