Top
 

Sejšeli 2024

Sejšeli važe za atraktivnu destinaciju tokom cele godine, ali ipak postoje određeni meseci kada je boravak prijatniji. Naša preporuka su april, maj, oktobar i novembar, koji predstavljaju period umerene klime, bez prevelikih vrućina i sparine, ali i bez previše vetra. Klima tokom ovih meseci zaista je prijatna i idealna za sunčanje na plaži, ronjenje i šetanje po ostrvu koje ne mora biti baš tako prijatno u sezoni velikih vrućina. Takođe su ovi termini idealni za one koji žele da izbegnu velike gužve i sve veći broj turista koji dolaze na ostrvo.

 

Sejšeli 2024 – Ponuda hotela za letovanje

Sejšeli 2024 – Ponuda hotela za letovanje na ostrvu MAHE

 

Mahe je najveće ostrvo Sejšela, na kom se nalazi aerodrom, kao i glavni grad Viktorija. Iako Mahe nije toliko poznat po plažama kao Praslin i La Digue, plaže ovde su za prosečnog turistu neverovatne. Najpoznatije su: Beau Vallon, Anse Intendance, Anse Royale, Kempinski (Baie Lazare).

Resort se nalazi na mirnom jugu ostrva Mahe, direktno na plaži
Hotel idilično smešten usred tropske prirode nudi opuštajuću atmosferu u 56 vila
Smešten na 3 km dugoj, beloj plaži rajsko odmaralište nudi ekskluzivnu privatnost

Sejšeli 2024 – Ponuda hotela za letovanje na ostrvu PRASLIN

 

Praslin je drugo po veličini ostvo Sejšela. Na Praslinu možete pronaći i zanimljivu farmu školjki iz kojih se vadi crni biser, po kome je ostrvo poznato. Praslin je čuven i po svojim fantastičnim plažama: Anse Lazio plaža, Anse Georgette, Anse Boudin, Petit Anse Kerlan, Anse Petite Cour.

Smešten na 500 m dugačkoj peščanoj plaži, elegantni hotel sa izvanrednom uslugom
Elegancija, moderan dizajn i privlačan ambijent zadovoljava najviše zahteve
Resort usred bujne prirode je savršeno mesto za odmor i opuštanje

Sejšeli 2024 – Ponuda hotela za letovanje na ostrvu LA DIGUE

 

Nakon Mahe-a i Praslina, treće po veličini ostrvo na Sejšelima, La Dig važi za ostrvo sa najboljim plažama ne samo unutar svoje zemlje, već i na svetu. Ostrvo je poznato i po tome što je automobilima pristup gotovo zabranjen, a kretanje dozvoljeno samo biciklima, pa je mir zagarantovan. Najlepše plaže La Digue ostrva su: Anse Source d Argent, Anse Coco, Anse Gaulettes, Anse La Reunion, Grande Anse.

Resort smešten direktno na prelepoj plaži Anse La Réunion
Odmaralište koje se trenutno smatra jednim od najboljih hotela na La Digu
Mali butik hotel se nalazi direktno na finoj peščanoj plaži i idealan je za porodični odmor

Ostrvo Mahe

Najveće ostrvo na Sejšelima

 

Mahe je najveće ostrvo Sejšela, na kom se nalazi aerodrom, kao i glavni grad Viktorija. Viktorija je ujedno i najmanji glavni grad na svetu u kome se nalazi nekoliko zanimljivih stvari koje bi trebalo obići. Jedna od najvećih atrakcija je Tempio Hindu – hindu hram koji ostavlja snažan utisak. Zanimljiva turistima je i pijaca u Viktoriji na kojoj se mogu pronaći voće i povrće za koje nikada niste čuli, sveža riba upecana tog jutra i hiljade mirisnih začina. Svi ljubitelji prirode i biljaka ne treba da propuste divnu botaničku baštu u blizini Viktorije, gde se nalaze neke od retkih i interesantnih biljaka, poput Drveta slonove jabuke iz Malezije i Venecuelanske ruže. Za posetu Viktoriji treba izdvojiti 5,6 sati. Treba posetiti i Morne Seychellois, najveću planinu na Sejšelima, sa koje se pruža prelep pogled na ostrvo, a tokom šetnje do vrha možete da vidite i čuvenu biljku mesožderku.

Iako Mahe nije toliko poznat po plažama kao Praslin i La Digue, plaže ovde su za prosečnog turistu neverovatne. Najpoznatije su: Beau Vallon, Anse Intendance, Anse Royale, Kempinski (Baie Lazare).

Beau Vallon      

Najduža plaža na ostrvu i verovatno najpopularnija, pravi raj za sve ronioce, bogata podvodnim svetom i skoro u potpunosti lišena morskih struja. Tokom čitavog dana možete posetiti veliki broj štandova na šetalištu u glavnoj ulici, gde se prodaju kreolski specijaliteti po vrlo povoljnim cenama. Plaža je poznata i po prelepim zalascima sunca.

Anse Intendance

Po mišljenju mnogih, jedna od najlepših plaža Indijskog okeana zbog svog fantastičnog tirkiznog mora, dna bez koralnih grebena. Poznata je i kao mesto gde kornjače polažu jaja. Kupanje se ne preporučuje u periodu od juna do septembra, zbog jakih struja.

Anse Royale

Verovatno najbolja plaža za letovanje sa porodicom zbog plitke i mirne vode i dosta prirodnog hlada. Do plaže saobraća veći broj lokalnih autobusa. Zanimljivo je i da je i plaža istorijsko mesto, jer je upravo na ovom mestu 1772. godine stvoren prvi vrt začina na Sejšelima.

Kempinski (Baie Lazare)

Fantastična plaža sa toplim morem, čistim peskom i bez gužve. Talasi na ovoj plaži nisu retki, a na delovima je dno prekriveno koralima, pa je preporuka da se nosi zaštitna obuća. Ovde se mogu naći neobične školjke, a u neposrednoj blizini možete videti i džinovske kornjače sa Aldabre.


 

Praslin

Ostrvo poznato po plažama Anse Lazio i Anse Georgette

 

Praslin je drugo po veličini ostvo Sejšela. Na njemu ne bi trebalo propustiti nacionalni park zaštićen od stane UNESCO-a, Vallee De Mai. Nalazi se u središtu ostrva, autentična je džungla, a boravak u njemu nalik na scene iz avanturističkog filma. Stanište je autohtonog drveta Coco de Mer i posebne vrste crnog papagaja, do skoro ugrožene vrste. Za ovaj nacionalni park treba izdvojiti pola dana.

P.S Taksi sa aerodroma (20 minuta) 50-70 €,

Hrana izvan hotela nije ukusna i nije jeftina ~ 150 € bez vina.

Na Praslinu možete pronaći i zanimljivu farmu školjki iz kojih se vadi crni biser, po kome je ostrvo poznato. Praslin je čuven i po svojim fantastičnim plažama: Anse Lazio plaža, Anse Georgette, Anse Boudin, Petit Anse Kerlan, Anse Petite Cour.

✓ Anse Lazio

Rangirana visoko na šestom mestu 2015. godine po izboru Trip Advirosa za najbolju plažu na svetu !

✓ Anse Georgette

Uz Anse Lazio, možda i najlepša plaža na Praslinu. Krasi je neverovatan miks belog peska i nestvarno čiste tirkizne vode, pa je obavezno posetite ako se nađete na Praslinu. Plaža pripada hotelu, a da bi se do nje stiglo potrebno je pešačiti 45 minuta preko golf terena hotela, uz prethodnu najavu hotelu.

✓ Anse Boudin

Smeštena na severo-istoku ostrva, Anse Boudin poseduje zanimljiv miks aktivnosti, veliki broj smeštajnih kapaciteta, ali i poglede od kojih zastaje dah. Odlična plaža za posetiti tokom čitave godine.

✓ Petit Anse Kerlan

Relativno mala plaža, smeštena blizu Anse Georgette i Constance Lemurira rezorta, čiji gosti i najviše dolaze na ovu plažu. Odlikuje je mirna voda, idealna za kupanje i plivanje.

✓ Anse Petite Cour

Odlična plaža za sve koji vole ronjenje zbog zaista bogatog podvodnog sveta. Plažu krase i divlje granitne stene, kao i posebna vrsta drveta nazvanog “Drvo strpljenja”


 

La Digue 

Ostrvo sa najlepšim plažama

 

Nakon Mahe-a i Praslina, treće po veličini ostrvo na Sejšelima, La Dig važi za ostrvo sa najboljim plažama ne samo unutar svoje zemlje, već i na svetu. Ostrvo je poznato i po tome što je automobilima pristup gotovo zabranjen, a kretanje dozvoljeno samo biciklima, pa je mir zagarantovan. Ostrvo je malo, pa se biciklom može preći za par sati. Međutim, na ovom ostrvu se pored fantastičnih plaža, mogu videti i farme kokosa i vanile, kao i veliki broj džinovskih kornjača. Mogu se naći i neki od najboljih primeraka lokalne arhitekture, kuće u kreolskom stilu, sasvim autentične i posebne, a nikako ne propustite degustaciju lokalnih specijaliteta u nekom od restorana.

 

Najlepše plaže La Digue ostrva su: Anse Source d Argent, Anse Coco, Anse Gaulettes, Anse La Reunion, Grande Anse.

✓ Anse Source d Argent

Najpoznatija plaža na Sejšelima, bez konkurencije. Sigurno i u TOP 10 najčuvenijih plaža na svetu. Da bi se pristupilo toj plaži plaća se ulaz 7 eura u Union Estate kompleksu koji sadrži plantažu vanile i fabriku kokosovog ulja.

✓ Anse Coco

Najizolovanija i najnetaknutija plaža na ostrvu. Do nje možete doći peške preko Grande Anse ili Petit Anse. Poznata je po kristalno čistoj vodi i belom pesku. Idealna je za odmor, relaksaciju i malo samoće.

✓ Anse Gaulettes

Ova plaža nije najbolja za plivanje, ali ima savršen pesak i pogled na četiri ostrva koja se pružaju ispred.

✓ Anse La Reunion 

Jedna od plaža sa dosta sadržaja i velikim brojem hotela.

✓ Grande Anse

Zlatni pesak Grande Anse kao i neverovatne stene čudnih oblika, učiniće da se instant zaljubite u ovu plažu.


 

Avio prevoz do Sejšela

 

Avionski prevoz do Sejšela nije tesko organizovati obzirom da brojne avio kompanije imaju više nego dobre konekcije.

QATAR AIRWAYS

Ukoliko putujete iz Beograda, let to Dohe (Katara) traje oko pet sati, a potom vas čeka još pet i po do Sejšela. Konekcija na   aerodromu  u Dohi će proći a da praktićno ne osetite zbog dobre infrastrukture samog aerodroma.

Emirates I Fly Dubai

U ovom slučaju, presedate u Dubaiu. Iz Beograda do Dubaia letite sa Fly Dubai dok iz Dubaia ka Sejšelima letite sa Emiratima. na tom letu ćete osetiti značajnu razliku u kvalitetu u odnosu na prethodni let. Prosečna dužina leta je od 13-16 h a čekanja na aerodromu u Dubaiu su od 3-6 h.

KAKO FUNKCIONIŠE PREVOZ IZMEDJU OSTRVA NA SEJŠELIMA?

Postoje 3 načina:

 • Brod (Catcocos)- najekonomičnija i najpopularnija opcija . Brodovi  voze 3-4 puta dnevno.  Savet – rezervišite business klasu . Doplata je +20 € a udobnost +200
 • Od glavnog ostrva Mahe do drugog po veličini ostrva Praslin, vožnja traje oko 1-1,5 sati i košta oko 90  € po osobi u oba pravca
 • A već od Praslina do trećeg manjeg ostrva La Digue – 15 minuta, košta 15-20 € u jednom pravcu.
 • Avion – Let sa glavnog ostrva Mahe do Praslina traje 15 minuta i košta od 70 € po osobi u jednom pravcu, ako odmah uzmete povratnu kartu. Letovi svakih pola sata ili sat.
 • Transfer helikopterom za nas još nije opcija needscenu je potrebno navesti 😁

Hrana na Sejšelima

 

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, pa je samim tim vrlo specifična, a namirnice koje se koriste su namirnice koje se nalaze u okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi. Nekada i sva tri. Neki od lokalnih specijaliteta su tuna sa lokalnim rižotom, hobotnica u kari sosu, kao i razni drugi morski specijaliteti. Cena ovih jela je dosta povoljna, pa će se kod uličnih prodavaca specijaliteti pronaći po ceni od 5-6 Eur. Vodu obavezno treba kupovati u marketima, jer se ovde kupuje flaširana. Ako volite slatkiše, obavezno probajte coconut nugat, dezert napravljen od svežeg kokosa, a od pića svakako Takama rum, 100% lokalni rum čiji su glavni sastojci (voda i šećerna trska). 


 

Sejšeli – Sezona

Kada se putuje na Sejšele

 

Na Sejšelima su tokom cele godine temperature približno iste, bez velikih oscilacija, gde noći retko kada idu ispod 24°C, a dan retko prelazi 32°C. Cela godina je pogodna za turistička putovanja, ali su tokom juna, jula i avgusta padavine češće. Sunce je prilično jako, lako se izgori najviše iz razloga što je konstantno prisutan lagan vetar, pa se gubi osećaj jačine. UV zračenje je nekoliko puta veće nego kod nas. More je takođe dosta toplo – njegova temperatura dostiže 26-27°C.

Sejšeli važe za atraktivnu destinaciju tokom cele godine, ali ipak postoje određeni meseci kada je boravak prijatniji. Naša preporuka su april, maj, oktobar i novembar, koji predstavljaju period umerene klime, bez prevelikih vrućina i sparine, ali i bez previše vetra. Klima tokom ovih meseci zaista je prijatna i idealna za sunčanje na plaži, ronjenje i šetanje po ostrvu koje ne mora biti baš tako prijatno u sezoni velikih vrućina. Takođe su ovi termini idealni za one koji žele da izbegnu velike gužve i sve veći broj turista koji dolaze na ostrvo. Najviše turista dolazi u periodu oko Nove godine, kao i tokom jula i avgusta, kada su obično godišnji odmori u većini evropskih zemalja.

Sejšeli u januaru – Sejšeli imaju tropsku klimu koja donosi toplo vreme tokom cele godine. Iako je januar jedan od najvlažnijih meseci u godini, pljuskovi su obično kratkotrajni tako da neće pokvariti Vaš odmor. Tokom januara na Sejšelima je prosečna temperatura oko 27°C do 32°C u centralnom delu dana. Tokom noći temperatura se spušta do prijatnih 24°C. Zalazak sunca je oko 18.30h.

Sejšeli u februaru – Tokom februara je toplo i sunčano na Sejšelima. Postoji šansa za pljuskove ali oni traju kratko. Na ostrvu Mahe temperatura tokom dana se kreće oko 28°C do najviše 31°C tokom popodneva. Tokom večeri temperatura se spušta do 25°C, što je i dalje prijatno ako želite veče da provedete na otvorenom.

Sejšeli u martu – Od decembra do marta severozapadni monsun donosi vlažno vreme ali su pljuskovi kratkotrajni. Sunce je prilično jako tako da se tokom dana preporučuje boravak u hladu. Prosečne temperature u ovo doba godine su od 28°C do 31°C. Nivo UV zračenja je visok, pa vodite računa o redovnom nanošenju zaštitnog faktora. Tokom noći temperatura se spušta do 25°C.

Sejšeli u aprilu – Sejšeli tokom aprila imaju veoma toplo i mirno vreme. Ako želite visoke temperature i ne smeta Vam povremena kiša, onda je april idealno vreme za putovanje. Prosečna temperatura tokom aprila je 28°C. Popodne temperature postaju sve više i dostižu do 32°C. Kako dolazi veče temperature se spuštaju do 24°C. Kiše u aprilu su vrlo kratke i nisu toliko učestale.

Sejšeli u maju – Vreme u maju na Sejšelima je veoma toplo i ovo je prilično suv mesec. Koji god deo Sejšela da posetite, maj je savršeno doba godine za odmor na plaži. Prosečna temperatura u maju je 28°C do najviše 31°C, a tokom noći je 25°C. Ako se dese kiše tokom maja, one su prilično kratke.

Sejšeli u junu – Jun na Sejšelima donosi prelepo i suvo vreme. Čisto plavo nebo i blistava voda čine ovu destinaciju savršenim izborom za letovanje na plaži. Tokom juna prosečne temperature su 27°C do 29°C. Tokom večeri temperatutre se spuštaju do 25°C. Tokom juna svaki dan ima oko osam sunčanih sati, a temperatura vode je 27°C. Iako se dese kratke kiše, svakako neće uticati na odmor.

Sejšeli u julu – Sejšeli imaju tropsku klimu i toplo vreme tokom cele godine. Ipak, jul je najhladniji i najsušniji mesec u godini na Sejšelima. Iako su temperature nešto niže tokom jula, na prelepim plažama još uvek ima dovoljno sunca. Prosečna temperatura tokom jula na Sejšelima je 26°C do 28°C. Tokom noći temperature se spuštaju do 23°C. U slučaju da padne kiša, pljusak je kratkotrajan.

Sejšeli u avgustu – U avgustu se temperatura spušta za par stepeni, ali je vreme i dalje toplo. Ovo j prilično suv mesec na Sejšelima i u slučaju da padne kiša, pljusak je kratkotrajan. Tokom ovog dela godine na Sejšelima je prisutan blag povetarac pa je vreme idealno za jedrenje. Prosečne temperature su 26°C do najviših 28°C. Tokom noći se temperatura spušta do 24°C. 

Sejšeli u septembru – Vreme na Sejšelima u septembru je toplo i mirno. Vlažnost se povećava tokom kišnih dana ali Vas i pored toga očekuje toplo i sunčano vreme. Septembar nudi 12 sunčanih sati tokom dana. Temperature dostižu do 29°C.

Sejšeli u oktobru – Oktobar je sjajno vreme da posetite Sejšele. Uživaćete u visokim temperaturama koje dostižu do 30°C. Blag povetarac s vremena na vreme donese prijatnu svežinu. Temperature tokom večeri padaju do 24°C. Oktobar je mesec sa najučestalijim kišama, ali i pored toga, temperature su visoke tako da neće uticati na Vaš odmor. Očekuje Vas 12 sunčanih sati tokom dana. 

Sejšeli u novembru – Kada posetite Sejšele imate na raspolaganju 115 ostrva sa predivnim plažama. Vreme tokom novembra može biti vlažno ali neće Vam smetati da se lepo provedete na odmoru kako imate 12 sunčanih sati tokom dana. Temperature su visoke tako da možete uživati u sunčanju na plaži. Očekuje Vas sunčano i toplo vreme sa prosečnim temperaturama oko 30°C. Tokom noći temperatura pada na 23°C.

Sejšeli u decembru – Vreme na Sejšelima tokom decembra je veoma toplo i temperature rastu kako mesec odmiče. Kako Sejšeli imaju tropsku klimu, očekuje Vas toplo vreme tokom cele godine. Ako želite da uživate u suncu umesto u hladnom vremenu kod kuće, uputite se na Sejšele. Temperature se kreću do 30°C tokom većeg dela meseca, sa 12 sunčanih sati tokom dana.


Sejšeli se sastoje od 115 ostrva lociranih usred Indijskog okeana, na kojima živi oko 95,000 stanovnika, a službeno pripadaju Africi. Ostrva su prvo bila pod vlašću Francuza, kasnije Britanaca, da bi konačno svoju nezavisnost dobila 1976. godine. Upravo iz ovog razloga, uz kreolski, francuski i engleski su službeni jezici zemlje.

Najveća ostrva su Mahe (na kojem se nalazi i glavni grad Viktorija), La Dig i Praslin. Gotovo svi turisti idu na jedno od ova tri ostrva jer je svako od njih predivno na svoj način, sa svojim specifičnostima i zanimljivostima.

Najveći, ali i jedini međunarodni aerodrom, nalazi se na ostrvu Mahe, tako da će ovo ostrvo sigurno biti Vaša prva destinacija na Sejšelima. Ukoliko ne planirate zadržavanje na Maheu, dok ste već na aerodromu, možete uzeti prevoz ka jednom od druga dva veća ostrva.

Sejšeli su bezbedna destinacija. Stopa kriminala je niska, a krađe su retki slučajevi, pa se možete opustiti i mirno šetati ostrvima. Vodite računa dok plivate ili ronite. Nemojte se mnogo udaljavati od obale jer struje znaju da budu dosta jake, a spasilaca ima uglavnom malo.

Sejšeli – Korisne informacije

Glavni grad: Viktorija

Službeni jezik: sejšelski kreolski, engleski, francuski

Lokalna valuta: sejšelski rupi (SCR), mada lokalci neretko uzimaju i evre. Posebno taksisti. 1 evro = 16 rupija približno. 

Viza: za Sejšele, za državljane Republike Srbije, nije potrebna viza.

Najbolje vreme za putovanje: april i maj, oktobar i novembar

 • Included
  Sejšeli 2024
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge