Top
 

Santorini 2023

Santorini – prelepo vulkansko ostrvo smešteno u središnjem delu Egejskog mora. Govorimo o jednoj od najpopularnijih svetskih destinacija. Nekada mirno ostrvo potpuno je razoreno erupcijom koja se desila oko 1500 godine p.n.e. Smatra  se da je to jedna od najjačih vulkanskih eksplozija ikada.

Santorini danas karakterišu stene, plavetnilo mora i očaravajuća belina kuća izgrađenih u tipično kikladskom stilu. To ga čini jednim od najpoznatijih i najposećenijih turističkih mesta u Grčkoj.

 

Santorini – Najbolje vreme za putovanje

 

Santorini je svetski poznato i veoma popularno mesto za odmor. U visokoj sezoni u junu, julu i avgustu, ostrvo je preplavljeno turistima. Oni koji žele da izbegnu gužvu, treba da razmišljaju o aprilu – maju ili septembaru – oktobaru kada je toplo vreme i nema toliko posetilaca.

Sezona na Santoriniju svake godine počinje oko Vaskrsa i otvaraju je uglavnom evropski i grčki turisti. Kako je vreme praznika, možete očekivati veći broj turista. Možda proleće još uvek nije idelano vreme za kupanje, ali za razgledanje grada definitvno jeste.  Ako putujete u ovim mesecima ne zaboravite jaknu za predveče. Od juna do avgusta je vrhunac sezone na Santoriniju, kao i leto, kada turisti jure ka ovoj predivnoj destinaciji kako bi uživali u odmoru na plaži. Zato rezervišite hotel na vreme. Od septembra do oktobra je za neke najlepše vreme za putovanje na Santorini. Turistička infrastruktura još uvek radi, mada neki restorani i hoteli mogu početi sa zatvaranjem. Voda je još uvek topla za kupanje i većina dana je sunčano vreme.


 

Santorini – Preporuka hotela 2023

Santorini – najlepše plaže

 

Ako putujete na Santorini, morate biti svesni da na ovom ostrvu ne postoje tipične peščane plaže. Ali svakako Santorini nudi neke od najlepših plaža u Egejskom moru. Većina plaža ima čuveni crni vulkanski pesak. Neke plaže imaju crveni ili beli pesak sa šljunkom. Koju god plažu da posetite bićete oduševljeni kombinacijom boja obale sa dubokim plavim vodama kao i stenskim formacijama.

Poznate plaže Santorinija nalaze se uglavnom duž istočne i jugoistočne strane ostrva, a svaka od njih ima posebne karakteristike. Većina plaža na Santoriniju su crne (zbog tamnog peska), ali posebna su atrakcija Crvena plaža (Kokkini Paralia) i Bela plaža (Aspri Paralia). Obe se nalaze ispod čuvenog arheološkog nalazišta Akrotiri. Posebna atrakcija je zaliv Kaldera koji ima oblik polumeseca, a ustvari je vulkanski krater napunjen morskom vodom.

Crvena plaža se proteže 12 km jugozapadno od Fire, u oblasti Akrotiri, i jedna je od najlepših i najpoznatijih plaža na ostrvu. Poznata je zbog jedinstvene boje peska. Do plaže se može doći brodom ili peške (10 min hoda od mesta Akrotiri).

Kamari plaža se nalazi na južnom delu ostrva pored Perisse, sa ogromnom stenom Mesa Vouno između. Ovo je najpoznatija tačka za uživanje u izlasku i zalasku sunca. Takođe, ima dosta restorana pored obale. Kako ima crni pesak i šljunak, malo je teže hodati bez obuće, tako da su papuče za plažu obavezne.

Perissa – crna plaža je resort koji je veoma popularan među turistima tokom sezone. Poznata je po crnom pesku.

Agios Georgios je sledeća crna plaža 3 km od Perisse, na južnom delu ostrva. Jedna je od najposećenijih plaža na Santoriniju. Plaža je odlično snadbevena suncobranima i ležaljkama, pristupačni hoteli su u blizini, kao i brojni restorani i barovi. Ova plaža je raj za sportove na vodi i izbor aktivnosti je veliki – skijanje na vodi, ronjenje, surfovanje itd.

Cape Columbo je izolovana i mirna plaža. Nalazi se na 12 km od Fire. Okružena je prelepim ali pomalo divljim pejzažom i često može biti vetrovito na njoj. Zapravo, vetar i talasi su napravili stene na plaži. Radi bezbednosti vodite računa da ne ležite na plaži direktno ispod njih.

Monolithos Beach se nalazi blizu aerodroma na istočnoj strani ostrva, blizu Kamari plaže. Mirna je plaža sa crnim peskom i odlična je za porodice sa decom, kako je dobro organizovana i ima dosta sadržaja (restorani, igralište za decu, sportovi na vodi).

Perivolos Beach je 10 km južno od Fire i najduža je crna peščana plaža na Santoriniju. Okružena je neobičnim crnim kamenjem i formacijama stena.

Vlycada Beach je na južnoj strani ostrva 13 km od Fire. Vlycada je šarmantno ribarsko selo idealno da uživate u tavernama i barovima na obali. Okružena je divnim stenama, čak postoji bar smešten na steni gde možete uživati u ukusnoj hrani i piću. Ovo je jedna od plaža na Snatoriniju koju definitivno trebate posetiti.


 

Santorini – najpopularnije mesta na ostrvu

 

Stara luka Ammoudi

 

Šarmantna ribarska luka Ammoudi nalazi se u mestu Oia, u malom naselju sa samo nekoliko tradicionalnih zgrada izgrađenih oko prirodnog zaliva. Okružena je impresivnom visokom crvenom liticom i to je jedno od najzanimljivijih delova ostrva.  Najbolji način je da se spustite pešice do luke, a onda se osvežite u kristalno čistom moru. Ono što je tipično za ovo mesto jesu grčke taverne koje nude sveže ulovljenu ribu. Uz čašu finog grčkog vina možete u potpunosti uživati u lepoti ovog mesta i opustiti se. Mala kamena plaža je pored mesta Ammoudi, idealna za ronjenje. Nekoliko brodova se zaustavlja ovde na putu do ostrva Thirassia i poznatog vulkana.

 

Oia – mesto najlepših zalazaka Sunca

 

Oia je jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu i širom sveta je poznat po svojoj lepoti, fantastičnom zalasku sunca i luksuznim hotelima. Oia se nalazi na vrhu litice odakle imate predivan pogled na vulkan i ostrvo Thirassia. Nalazi se na severu ostrva, 12 km od Fire. Tradicionalno selo sa uskim uličicama, crkvama sa plavom kupolom i dvorištima okupanim suncem. Bele kuće sa svojim plavim vratima i prozorima svima su poznate. Na ulicama vas očekuje dosta restorana, barova i turističkih prodavnica. Na ulazu u selo se nalazi veliki parking gde posetioci mogu da ostave auta kako bi uživali u dugačkim šetnjama kroz mesto.  Oia ima i nekoliko kulturnih atrakcija kao Pomorski muzej gde se nalazi mala biblioteka i predmeti iz života pomoraca. Mnogi umetnici su se zaljubili u ovo mesti i tamo nastanili. Iz tog razloga Oia ima dosta umetničkih galerija.

 

OIA – TOP hoteli 2023

 

Katikies Hotel ☆☆☆☆☆

 

Malo je mesta gde možete uživati u ovako spektakularnom zalasku sunca. Hotel je smešten na strmoj padini Oia, na zapadu ostrva Santorini. Odavde imate prekrasan pogled na azurno plavo more i siluetu vulkana. Hotel je odlična kombinacija tipične arhitekture ostrva i jedinstvene lokacije, i može se pohvaliti sa 3 infinity bazena. Preporuka za goste koji traže nešto posebno, diskretnu, intimnu atmosferu i izvrsnu uslugu. Aerodrom Santorini je na oko 18 km.


 

Kirini Suites & Spa ☆☆☆☆☆

 

Luksuzni butik hotel sa 3 bazena (zatvoreni i otvoreni infinity bazen), otmenim spa centrom, dnevnim degustacijama vima tokom zalaska sunca i modernim mediteranskim restoranom. Svi luksuzni svetli apartmani imaju privatne terase sa predivnim pogledom. Većina apartmana ima i jacuzzi. Ima odličnu lokaciju na pešačkoj stazi, na samo 5 min hoda do restorana i 15 minuta do centra grada.


 

Santorini Secret Suites & Spa ☆☆☆☆☆

 

Butik hotel smešten na vulkanskoj steni Oia i nudi predivan pogled na okolinu i vulkan. Aerodrom je na oko 18 km, a plaža na oko 3 km udaljenosti. U centru je grada, odnosno na 100 m udaljenosti. Hotel je predviđen za goste starije od 15 godina i ima ukupno 17 soba, restoran i bar na bazenu.


 

Fira – Santorini

 

Fira je prlepa prestonica i najveći grad Santorinija. Nalazi se na zapadnom delu ostrva, nasuprot vulkana i dva vulkanska ostrva Palaia Kammeni i Nea Kammeni.  Fira je kombinacija prirodne lepote, noćnog života, kupovine, gde možete osetiti svu živost ostrva. Ono što mesto čini posebnim je pogled na Caldera koji vas ostavlja bez reči. Nakon šetnje možete uživati u brojnim restoranima, barovima i klubovima. Najveći restorani ostrva su upravo ovde, kao i suvenirnice, super marketi i tržni centri. Za ljubitelje kulture, dva poznata muzeja ostrva su smeštena u Firi. Grad nudi dosta opcija za smeštaj, od luksuznih hotela do onih ekonomičnijih – u zavisnosti šta želite.

 

Fira – Preporuka hotela 2023

 

Cosmopolitan Suites ☆☆☆☆

 

Elegantan, luksuzan i odlično lociran hotel izgrađen je na litici u blizini žičare iznad vulkana.Nalazi se u Firi, glavnom gradu Santorinija. Aerodrom Santorini je udaljen oko 8 km, a luka oko 9 km. Gosti mogu da odaberu jedan od 10 apartmana.


 

Aressana Spa Hotel & Suites ☆☆☆☆

 

Usred živahnog glavnog grada, ovaj hotel nudi savršen odmor. Prostrani Spa centar garantuje opuštanje a dizajn sa elementima vulkanskih stena će oduševiti svakog gosta. Hotel je na jugozapadnoj obali ostrva u centru glavnog grada Fira, okružen brojnim istorijskim lokacijama.


 

Firostefani – Santorini

 

Teško je reći gde se završava Fira i počinje Firostefani – sve izgleda kao isti grad dok šetate stazama. Pogled ovde je jednako divan kao i u Firi. Mnogi turisti odlaze na večere u Firu a potom se vraćaju u Firostefani, iako se tu nalaze isto tako odlični restorani. Ne postoji noćni život, ako tražite barove i klubove uputite se ka Firi. Ali nedostatak zabave ga čini idealnim mestom ako želite mir i privatnost tokom odmora.

 

Imerovigli – Santorini

 

Nudi najbolji pogled od bilo kog drugog grada. Kako je na višoj nadmorskoj visini od ostalih mesta na ostrvu, Imerovigli ima najlepši pogled na vulkan i ovde možete uživati u predivnim zalascima sunca. Ovo je isto tako i najmirnije mesto na Santoriniju, nema noćnog života. Iako je mali grad ima odlične restorane, možda čak i najbolje na ostrvu, nekoliko prodavnica i pijacu. Fisrostefani je udaljen 15 minuta hoda stazom, a Fira još 10 minuta. Autobusi idu na svakih 30 do 45 min u oba smera, južno do Fire i severno do Oie.


 

➔ Gastro ponuda na Santoriniju

Izbor restorana na Santoriniju je ogroman. Očekujte najbolju ribu, grčke salate i ukusni giros i tzatziki. Čuveni desert je lisnato testo sa puno meda. Santorini je poznat i po dobrom grčkom vinu, koje ne treba ga propustiti. Možete jesti i piti na Kikladskom ostrvu u najlepšim mestima sa prekrasnim pogledom. Ako ste željni eksperimenta, trebali biste apsolutno probati sušenu hobotnicu u luci Oia.

Život na Santoriniju

Ako možete, pokušajte da letujete u gradu Fira, Imerovigli ili Oia, grad na liticama. Cene u sezoni su, nažalost, dosta visoke. To je još jedan razlog da ostvo posetite van sezone i da priuštite hotel sa odličnim pogledom. Dok zapadno od Kikladskog ostrva dominiraju litice, prelepe plaže se nalaze na istoku i jugu.

 


 • Included
  Santorini 2023
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge