Top
 

Mauricijus 2024

(Aranžmani 2024)

Ponuda  hotela na Mauricijusu

KOMPLETNA PONUDA HOTELA SA 4*
KOMPLETNA PONUDA HOTELA SA 5*
KOMPLETNA PONUDA DELUXE HOTELA

Ko leti na Mauricijus, pronalazi sunce, plažu i šarmantni mali kutak sveta. Od plaže do prašume treba manje od jednog sata, od tamilskog hrama do Hrišćanskog mesta za  hodočašće nema ni pet minuta. U glavnom gradu Port Luisu vlada živahna atmosfera, barem tokom dana, a samo nekoliko kilometara dalje su živopisna sela koja se čine kao da su iz daleke prošlosti. “Dijamant Indijskog okeana”  je  često drugi naziv za  Mauricijus. Ostrvo je destinacija snova za one  koji cene određeni nivo smeštaja, hrane i usluga. Sunce, palme, bele peščane plaže, topla morska voda, tirkizne uvale i atraktivni hotelski kompleksi sa velikim bazenima – sve to i još mnogo više možete pronaći ovde. Pre 25 godina, Mauricijus se smatrao luksuznom, izolovanom i ekskluzivnom destinacijom za odmor koja je otvorena samo za privilegovane. Luksuzni hoteli sa jedinstvenom uslugom, fantastičnim wellness programima i prostranim golf terenima i dalje su među najboljima na svetu. Temperature vazduha tokom dana su između 24 i 30 °C.

 

Ponuda TOP hotela na Mauricijusu

Mauricijus – Najbolji hoteli na severozapadnoj strani ostrva

 

Severozapadna obala Mauricijusa ima predivne plaže od Grand Baie na samom severu, preko bele peščane plaže Trou aux Biches do daleko poznate Flic en Flac. Plaže na severozapadu Mauricijusa su generalno prometnije i imaju više sadržaja i turističkih atrakcija – ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora. Trou aux Biches – čista voda i bezbedno plivanje čine ovaj deo obale posebno popularnim među porodicama, a sa koralnim grebenom koji se nalazi nedaleko od obale, takođe je odlična za ronjenje. Flic en Flac – prostire se duž zapadne obale Mauricijusa, je veoma popularna destinacija.  Nudi prijatan i šarmantan ambijent sa prelepim belim peščanim plažama i plavim lagunama. Tokom proteklih decenija, Mauricijus je od tajnog raja poznatog malom broju putnika postao popularna destinacija za odmor sa velikom hotelskom mrežom.

Za goste koji cene savršenu uslugu, na jednoj od najlepših plaža na ostrvu
Romantična lokacija na peščanoj plaži Flic en Flac i pogled na blistavu lagunu
Izuzetno popularan hotel koji je idealna adresa za opušten odmor na plaži
Elegantan ambijent i prijatno osoblje, sve što je potrebno za ugodan odmor
Najprestižniji od svih Beachcomber hotela sa predivnom plažom i Spa centrom
Smesten na plaži, okružen prirodom i mirnim ambijentom

Mauricijus – Ponuda najboljih hotela na istočnoj strani ostrva

 

Na istočnoj obali Mauricijusa, mesto Belle Mare je mirna turistička lokacija sa savršenom klimom tokom cele godine i jedno je od omiljenih mesta za odmor. Plaža Belle Mare sa svojim belim i netaknutim peskom je jedna od najdužih i najlepših plaža na Mauricijusu. Mauricijus je generalno raj za ljubitelje aktivnog odmora, koju god stranu ostrva da izaberete. Tako i Belle Mareu nudi veliki izbor uzbudljivih aktivnosti na vodi i kopnu u kojima možete uživati tokom svog odmora.

Jedan je od arhitektonski najimpresivnijih hotela u Indijskom okeanu
Inspirisani principima Feng Shuija , stil, prostor i ambijent nude poseban užitak
Luksuzan resort direktno na 1,5 km dugoj, beloj i ravnoj peščanoj plaži Belle Mare
Tropski luksuz, vile i apartmani gledaju na bele, netaknute plaže i blistavu lagunu
Resort se nalazi na jednoj od najlepših plaža na ostrvu "Belle Mare Plage"
Smesten na prirodnoj peščanoj plaži, u zalivu sa kristalno čistom vodom

Mauricijus – Korisne informacije

 

➔Naziv: Rebublika Mauricijus

➔Klima: Subtropska. Topla i suva zima (Maj – Novembar); Toplo i vlažno leto (Novembar – Maj)

➔Najbolje vreme za putovanje na Mauricijus je tokom suve sezone od maja do novembra. Na Mauricijusu, kišna sezona traje od Decembra do Aprila. Zahvaljujući ujednačenoj temperaturi vode tokom cele godine, odmor na Mauricijusu je moguć u bilo koje doba. Važno je znati da je na mauricijusu zastupljena tropska klima  koja sa sobom donosi visok stepen vlažnosti tokom cele godine.

Sezona na Mauricijusu: Januar, Februar, Mart, Jul, Avgust, Septembar, Oktobar, Novembar, Decembar

➔Glavni grad: Port Louis (150,000 stanovnika)
➔Jezik: Službeni jezike je Engleski

➔Vremenska zona: CET + 3h

➔Viza: Dobija se na aerodromu

➔Valuta: 1 Mauritian rupee = 100 cents. Valuta:  Re,  MUR (ISO code).


Rajsko ostrvo Mauricijus

U svom putopisu “Prateći ekvator: Put oko sveta” čuveni američki pisac Mark Tven je između ostalih opisao i rajsko ostrvo Mauricijus, na koje je stigao davne 1896. godine. Opisao ga je kao stenoviti niz zelenih vrhova i litica, na kome živi najveći broj različitih nacionalnosti i rasa. Od jednog starosedeoca je čuo predanje “…da je nastao pre raja, tako da je Bog stvorio raj prema Mauricijusu”.

Mauricijus ostrvo u indijskom okeanu

Mauricijus je malo ostrvo na južnoj hemisferi, vulkanskog porekla. Nalazi se ispod Sejšelskih ostrva i istočno od najvećeg afričkog ostrva Madagaskar. Okruženo je koralnim grebenom. Mauricijus je deo arhipelaga u Indijskom okeanu pod nazivom Maskarenska ostrva kome pripadaju i Reunion i Rodrigez. Obala Mauricijusa je duga 177 km. Kako je centralni deo planinski i slabo naseljen, sva naselja se nalaze uz morsku obalu pa je saobraćaj dosta gust i vozi se polako. Zapadna obala ostrva je turistički najrazvijenija. Tu se jedno za drugim smenjuju mala mesta poput Grand bej, Kjuerpajp, Flik en Flak, Tamarin. Najveća gužva je u glavnom gradu Port Luis.

 

Najlepše plaže na Mauricijusu

 

Ukoliko niste smešteni u hotelu na plaži, ono što treba da znate je da na većni gradskih plaža postoji divna prirodna hladovina. Na javnim plažama nema ležaljki, a na nekim plažama nema ni restorana u blizini, pa ponesite sa sobom voće, grickalice, hladno piće i vodu. Van sezone, plaže su poluprazne, jer stanovnici Mauricijusa, za razliku od turista, smatraju da je voda još uvek hladna za kupanje. U sezoni najveća gužva je vikendom kada čitave porodice dolaze na plažu da se kupaju i zapale roštilj.

 

 

Plaža Blue Bay

Prelepa peščana plaža Blue Bay (Plavi zaliv) je prvo što ugledate prilikom sletanja na Mauricijus. Smatra se najlepšom plažom na ostrvu, nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, a idealna je za razgledanje podvodnog sveta, dobila je i status pomorskog rezervata, kako bi se sačuvali koralni grebeni. Na plaži se nalaze brodići sa providnim dnom. U ovom plavom zalivu se nalazi i malo Ostrvo dva kokosa (Ile des Deux Cocos). Na ostrvcetu se nalazi luksuzan hotel, a moguće je iznajmiti i nekadašnju vilu britanskog guvernera po astronomskim cenama. Do Ostrva dva kokosa voze brodići, koji vas mogu vratiti na obalu u dogovoreno vreme.

Plaža Le Morne

Plaža Le Morne se nalazi na krajnjem jugozapadu ostrva Mauricijus i spada u najlepše plaže na Mauricijusu. Nalazi se ispod bazaltne stene Morne Brabant, koja je istovremeno i spomenik, i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Ova bazaltna stena za koju je vezana tužna priča koja se dogodila 1835. godine, bila je poznato utočište odbeglih robova, koji su se ovde skrivali. Kada su britanski vojnici krenuli ka vrhu planine, ne bi li ih obavestili da je ropstvo zvanično ukinuto u Britanskom carstvu, uplašeni robovi su , ne razumevajući vojnike, skočili sa stene, izabravši rađe smrt nego ropstvo. Javna plaža La Morne je duga peščana plaža, na kojoj ćete zaista moći da budete sami. Idealna je za surfovanje i druge sportove na vodi. Ne zaboravite da ponesete sa sobom hranu i piće, jer u blizini nema restorana.

 

 

Plaža Belle Mare

Plaža Belle Mare (lepo more) je najlepša plaža na istočnoj obali Mauricijusa. Ova divna peščana plaža dugačka je oko 10km i pored luksuznih rezorta, na njojoj ćete moći uvek da pronađete deo raja samo za sebe.

Plaža Gris Gris

Plaža Gris Gris se nalazi na krajnjem jugu ostrva Mauricijus. Ovde je more uvek uzburkano, a zbog mnogobrojnih vulkanskih stena, koje se nalaze na južnom delu ostrva, zabranjeno je kupanje. Bez obzira, vredi se spustiti na jug i uživati u prizoru neobuzdanog indijskog okeana i Crne magije, što je tradicionalno značenje naziva Gris Gris.

 

 

Plaža Flic en Flac

Plaža Flik i flak (Flic en Flac) spada među najlepše plaže na zapadnom delu Mauricijusa. U okolini ove duge peščane plaže nikli su kompleksi apartmana za izdavanje, jeftinije vile, restorani, kao i nekoliko luksuznih hotelskih rezorta. Javna plaža je omiljena plaža stanovnika Mauricijusa, i u letnjoj sezoni, vikendom je velika gužva.

Plaža Grand Baie

Javna plaža Grand Bej (Grand Baie) je omanja peščana plaža, na kojoj se retko ko kupa jer se tu nalaze usidreni mnogobrojni ribarski čamci, katamarani i jahte. Najlepše plaže u okolini turistički narazvijenijeg mesta na Mauricijusu se plaže koje se nalaze malo iznad ili ispod Grand Beja. To su plaže: La Cuvette, Pereybere, Mont Choisy, Trou aux Biches.

 

Kada je najbolje vreme za putovanje na Mauricijus?

 

Najbolje vreme za putovanje: Dobro vreme za putovanje je tokom naše zime, tokom maja i juna i između septembra i novembra. Od maja do oktobra temperature mogu biti niže (18- 25 stepeni) dok je na jugu ostrva generalno hladnije u poređenju sa severom.

Na Mauricijusu je toplo tokom čitave godine, jer ima tropsku klimu, pa je u priobalnom delu najniža temperatura 18 C, dok je u unutrašnjosti ostrva temperatura i do 5 stepeni niža. S obzirom da se Mauricijus nalazi na južnoj hemisferi, leto počinje 22. decembra i traje do 21. marta, što se takođe poklapa sa kišnim periodom, jer su u to doba cikloni najaktivniji (ponekad kišni period traje i do aprila meseca), a moguće su i tropske oluje. Leta su topla, a temperatura se kreće od 25 C (najniža) do 33 C (najviša);  vlažnost vazuha je izuzetno visoka, naročito na istočnoj obali i u centralnim delovima ostrva, koji su tokom leta podložniji padavinama.

Na Mauricijusu je najhladnije u toku zime, od 22. juna do 23. septembra, a najniža temperatura je 18 C, dok je najviša tempratura 24 C. Tokom zime duvaju jugoistočni vetrovi, pa je potrebno poneti pantalone i tanji džemper za večernje šetnje. Na Mauricijus je najbolje ići od oktobra do decembra i od aprila do juna, što znači, u toku jeseni i proleća, kad je toplo, i kad su vetrovi slabijeg intenziteta, a broj kišnih dana izuzetno mali. Što se tiče temperature vode, ona se kreće od 22 C u toku zime (jun, jul, avgust) do 27 C tokom leta (januar, februar, mart). U toku jeseni i proleća, temperatura vode je oko 24 C.

 

Praktični saveti za Mauricijus☼ Šta obići ☼ Aktivnosti- šta raditi ☼

 

Zvanični jezik na Mauricijusu je engleski, ali stanovništvo rađe govori kreolski i francuski. Za Mauricijus nije potrebno nositi posebne adaptere za struju, s obzirom da većina hotela ima dve vrste utičnica: standardnu i englesku sa tri ulaza. Ukoliko odsedate u privatnom smeštaju, za svaki slučaj ponesite engleski adapter (sa 240V na 220V). Na Mauricijusu ima komaraca, ali nisu malarični. U letnjem periodu, koji se poklapa sa kišnim periodom (od januara do marta) komarci su najaktivniji, pa je potrebo koristiti sredstva za zaštitu.

Viza za Mauricijus

Građani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine ne moraju da vade vizu za Mauricijus pre putovanja. Viza za Mauricijus se dobija na aerodromu.

Rent a car i vožnja na Mauricijusu 

Na ostrvu se vozi levom stranom, putevi su često krivudavi a srpska vozačka dozvola je priznata.

Ako se odlučite da uzmete rent a car na Mauricijusu, treba da znate da:

 • Najam automobila po danu iznosi između 30-40 evra.
 • Za rentiranje automobila na Mauricijusu dovoljna vam je vaša važeća vozačka dozvola.
 • Većina saobraćajnih znakova na ostrvu je na francuskom jeziku.
 • Na Mauricijusu se vozi na levoj strani.
 • Većina rasakrsnica na Mauricijusu je rešena kružnim tokom sa više izlaza, pa je ponekad vrlo teško pogoditi pravi izlaz, zbog toga pripremite mape ili uključite GPS.
 • Na Mauricijusu se vozi polako, saobraćajna policija je česta na putevima, tako da vam iz Grand Beja, koji je na severu do Tamarina na jugu treba oko dva sata vožnje.
 • U naseljenim mestima dozvoljena brzina je 40 km/h, van naseljenih mesta 90km/h, a na autoputu 110km/h.
 • Osim autoputa, putevi na Mauricijusu su izuzetno uski, i pored većine puteva nema trotoara.
 • Na istočnom delu Mauricijusa, put ide uz samu obalu. Izuzetno je uzak, pa ćete ponekad morati i da zastanete, da biste propustili autobus ili kamion, koji vam ide u susret.
 • Vozite oprezno, jer postoji mogućnost da naiđete i na parkiran automobil na sred puta, u nekom od naseljenih mesta kroz koja ćete prolaziti.

Ukoliko niste spremni da vozite na Mauricijusu, pored organizovanih tura, koje ćete naći u lokalnim turističkim agencijama, bolje rešenje je da rentirate automobil sa vozačem, koji će vas bez problema voziti po ostrvu, prema planu koji vi budete osmisli.

 

 

Hrana i piće na Mauricijusu?

Bilo bi dobro da rezervišete polupansionski smeštaj, jer je većina hotelskih kompleksa udaljena od grada. Posebno u vrhunskim restoranima i luksuznim hotelima, kuvari sa  tri kontinenta stvaraju ekstravagantne kulinarske užitke. U gradu duž ulica su uglavnom kreolski, kineski, evropski i indijski restorani. Ponuda japanske kuhinje, tajlandske kuhinje i specijaliteta od divljači. Vegetarijanci će posebno uživati u raznolikom izboru indijskih restorana. Većina restorana je otvorena za ručak od 12 do 14 h i uveče od 18 h. Nakon 21.30 h teško je naći otvoreni restoran. Napojnica: servis i 15 % taksa su  obično uključeni u cenu. Bez obzira, napojnica od 10 % je očekivana.

Savet za plivače!

Preporučuje se oprez ukoliko pivate na otvorenom moru. Vodite računa da li su plaže obeležene i prilikom ronjenja uvek ronite u paru. Takođe se preporučuje da nosite obuću za plažu u plićaku u blizini velikog kamenja ili u blatnom pesku, jer postoji opasnost da se otrovna riba može sakriti u pesku ili između kamenja.

Internet na Mauricijusu

Svi hoteli i restorani na Mauricijusu imaju odličan WiFi, tako da kad je u pitanju internet na Mauricijusu, nećete imati problema. Glavni mobilni provajderi na ostrvu su Oragne i Emtel, pa ukoliko želite da imate internet i dok se vozite, možete kupiti vrlo povoljno SIM karticu od ovih provajdera.

Novac na Mauricijusu

Zvanična valuta na Mauricijusu je mauritanski rupi (MUR). Ukoliko vas zanima odnos između evra i MUR-a, jedan evro je oko 40 mauritanskih rupija. Na aerodromu, kao i u svim većim gradovima naći ćete bankomate. Preporučuje se da valutu zamenite u lokalnim menjačnicama. Na većini mesta, prilikom plaćanja, možete koristiti kreditne ili debitne kartice. Neke debitne kartice se , pre putovanja, moraju aktivirati za plaćanje u inostranstvu.Valuta: Na ostrvu se koristi valuta Mauritanski rupi.

Prevoz sa aerodroma na Mauricijusu

Većina hotela nudi prevoz sa aerodoroma, ili do aerodroma. Hotelski prevoz može biti prilično skup, zato na vreme proverite cenu prevoza. Lokalne turističke agencije, takođe nude prevoz sa i do aerodroma, koji možete zakazati pre svog puta online. Do aerodroma možete doći i redovnom autobuskom linijom, koja povezuje Port Luis i Maheborg. Ukoliko budete išli na aerodrom autobusom, krenite minimum dva sata ranije, i obavezno obavestite vozača ili konduktera da želite da siđete na stanici kod aerodroma, jer se ponekad dešava, da vozač ne stane na ovoj stanici. Poslednja opcija je taxi, koji može biti izuzetno skup, s obzirom da većina taxija na Mauricijusu ne uključuje taksimetar, tako da se cena vožnje mora odrediti cenkanjem pre početka, nikako na kraju vožnje.

 

Ovo bi trebalo da izbegavate

 

Sakupljanje nepotrebnih suvenira

Svi oni koji kupe neke od suvenira, delimično su odgovorni za uništavanje krhkog i jedinstvenog podvodnog sveta. Mrtvi ili živi, iz drugih zemalja ili odavde, uzgojeni ili ne – držite se dalje od njih. Mnogi suveniri se oduzimaju na carini jer je zabranjen izvoz.

Žene trebaju obavezno da nose gornji deo kupaćeg kostima

Na javnim plažama, gde lokalne žene ulaze u vodu u sariju, posebno treba voditi računa da izbegavate kupanje u toplesu. Nudistima je strogo zabranjeno kupanje bez kostima.

Velika razlika u cenama 

Velika je razlika u cenama ako poredimo hotelske komplekse sa lokalnim selima. Cena jednog noćenja često košta kao plata jednog lokalca na Mauricijusu. Kako bi izbegli neprijatnosti koje vam lokalci mogu prirediti, obavezno bi trebali ugovoriti servis unapred u hotelu ( npr. taksi ).

Morate biti oprezni

U slučaju da ste iznajmili privatni smeštaj, obavezno bi trebali da vodite računa o vašim privatnim stvarima kao i da zatvarate vrata i prozore tokom noći.

Ne otkrivajte previše vaše telo

Čak i na ulici ili restoranu se smatra da ste bezobzirni ukoliko ste obučeni u odeću koja ne prekriva dovoljno vaše telo.

 

MAURICIJUS – Putovanje sa decom

 

Deca su dobrodošli gosti na Mauricijusu. To je svakako posledica činjenice da porodice sa šest ili više potomaka na ostrvu nisu apsolutno neuobičajene. Deca se lako mogu igrati u vodi u plitkoj, toploj laguni bez opasnih struja i talasa. Uz malo mašte iz peska, od školjki i komada korala niču  dvorci. Pogodne su i cipele za kupanje za zaštitu od morskih ježeva i oštrih koralnih komada.

Međutim, ako želite da putujete na Mauricijus sa decom, treba da se uverite u vreme rezervacije da je odabrani smeštaj prilagođen deci. Važno je svakako da hotel sadrži plitki bazen i dobar program animacije za slobodno vrieme. Popusti za decu variraju u zavisnosti od sezone. Brojni objekti uključuju mini klubove, dobro opremljene dnevne centre za brigu o djeci, gdje se profesionalni timovi brinu o deci od 3 do 12 godina. Od jutra do kasnog popodneva nude se sportske aktivnosti, pozorišne predstave, kostimirane zabave i avanturističke igre, čak i filmovi i posebni meniji su na programu. Iako se većina aktivnosti odvija na engleskom ili francuskom jeziku, deca svih nacionalnosti se lako integriraju. Neki hoteli, uključujući La Pirogue, Sugar Beach i Touessrok, takođe nude solidan program za najmlađe. Program uključuje ekskurzije i disko veče. Takođe postoje internet prostorije sa velikim izborom igrica.

Lokalci su vrlo prijateljski nastrojeni prema porodicama sa decom. U restoranima i prodavnicama će vam prići odmah i potrudiće se da vam pomognu. U supermarketima možete pronaći veliki izbor hrane za decu kao i pelena raznih prozvođača.

Péreybère plague

Na zaštićenoj plaži popularnog resota, deca mogu uživati u zabavi okruženi lokalnim stanovništvom. Lokacija: Péreybère

Jardin Botanique

Manje od vrta  Pamplemousses, ali sa puno šarma. Idealno mesto za piknik . Lokacija: Curepipe

La Vanille Réserve des Mascareignes

Pored krokodila, ovde se mogu videti i majmuni, džinovske kornjače, divovske žabe, mali gmizavci i velika zbirka insekata.

Casela World of Adventures

Izvorno samo ptičji park, raznovrsnost životinja danas se kreće od  majmuna do zebri, kengura i velikih mačaka. U divljem krajoliku velike oblasti organizuju se i avanturističke ture, kao što su foto safari džipom. Za manje plašljive posetioce, nudi se šetnja sa lavovima i tigrovima. Čak i kratka šetnja je za nešto smelije, dok prelazite klisuru dubine 60 m na nepalskom visećem mostu i spuštate se uzbrdo uz strmu padinu. Vredi poneti kupaće kostime, jer u malom bazenu ispod vodopada možete plivati. Tu je i ručak na otvorenom, na platformi ispod drveća. Sa terase restorana koji se ovdje nalazi možete uživati u prekrasnom pogledu. Lokacija: Roial Road.

Šetnja po morskom dnu indijskog okeana

Na Mauricijusu vam se pruža prilika da prošetate po morskom dnu indijskog okeana sa specijalnom kacigom, a da ne pokvasite kosu. Sa platforme usred mora, do koje stižete čamcem, zaranja se na dubinu od oko 5-6m, sa izuzetno teškom kacigom na glavi, o čijoj težini nećete razmišljati dok budete fascinirano gledali oko sebe. U pratnji vodiča koji će zaroniti sa vama, prošetajte po dnu i uđite u jato riba!

Mazite lavove na Mauricijusu

Savladajte strah i doživite naverovatno iskustvo. Uđite u kavez i mazite lavove. Pre ulaska u kavez u kome se nalazi i po desetak lavova, čuvari kojih ima duplo više od grupe odvažnih, daće vam najvažnija uputstva i naravno ogroman štap. U kavezu ne smete da čučnete ispred lava, ne smete da ga direktno pogledate u oči, i nikako ne smete da potrčite. Ukoliko je ovo previše opasno iskustvo za vas, možda se osmelite i rešite da uđete u kavez sa lavićima. Iako deluju kao mali mačići, ne zaboravite da su im kandže ipak oštre! Ovo nezaboravno iskustvo možete dodatno doplatiti, ukoliko se odlučite da posetite Nacionalni park Kasela (Casela Nature Park), koji se nalazi u blizini mesta Flik end Flak (Flic en Flac). Ovaj park sadrži safari, tj. obilazak životinja autobusom ili kvadovima, zip lajn, zoološki vrt, ulazak u kavez sa lavovima, ulazak u kavez sa tigrovima, a moguća je i šetnja sa lavovima, i još mnogo toga.

Kitovi na Mauricijusu

Ako ste ikada maštali o tome da posmatrate kitove i uživate u ovom nesvakidašnjem prizoru, zapadna obala Mauricijusa je stanište kitova zubana. Kitovi zubani su dobili naziv po svojoj izduženoj vilici, a većina ima preko 200 zuba. U porodicu kitova zubana spadaju Ulješura (Sperm whale), Patuljasta ulješura (Dwarf sperm whale), Grejev kljunasti kit (Gray’s beaked whale), Blenvilov kljunasti kit (Blainville’s beaked whale), kao i Pilot whale, koji najviše potseća na delfina. Brzi brodovi kojima ćete krenuti u potragu za kitovima su opremljni sonarom, ali verovatnoća da ćete ih zaista videti i čuti njihovu pesmu, kreće se oko 60 procenta. Kad ih budete ugledali, jednostavno ćete zanemeti pred njihovom veličinom i razigranošću, jer Ulješura je duga oko 18m i teška oko 50 tona i predstavlja najveću životinju sa zubima koja postoji na našoj planeti.

Plivanje sa delfinima na Mauricijusu

Mnogi imaju želju da plivaju sa delfinima, a Mauricijus je pravo mesto na kome možete ispuniti i tu želju. Zaliv Tamarin na jugozapadu ostrva Mauricijus je poznat po tome što se u njemu redovno pojavljuju jata delfina. Sami izaberite da li ćete sa čamca samo posmatrati razigrane delfine kako se međusobno utrkuju i zabavljaju, ili ćete pokušati da plivate zajedno sa njima na sred mora uz pratnju lokalnog vodiča.

Rum sa Mauricijusa

Možda niste znali, ali jedan od glavnih izvoznih artikala sa Mauricijusa je rum. Pored velike destilerije u kojoj se proizvodi, na ostrvu postoji i nekoliko manjih destilerija u kojima se proizvodi rum od organski gajene šećerne trske. Jedna od njih, Rhumerie de Chamarel, nalazi se u najlepšem delu ostrva Mauricijus, Šamarel (Chamarel). U predivnom ambijentu destilerije, koja je sva u cveću, moći ćete da na miru probate razne vrste ruma, koji podsećaju na najbolje vrste konjaka.

Čaj sa Mauricijusa

Ako ste ikada poželeli da posetite fabriku čaja, na Mauricijusu imate priliku da se upoznate sa čitavim procesom proizvodnje, od sušenja listova, usitnjavanja, pa sve do pakovanja u filter kesice. Naučićete da se crni čaj razlikuje od zelenog čaja samo po tome što se mnogo duže suši, kao i koji se sve začini i arome dodaju da bi se dobili razni ukusi čaja. Fabrikom se širi divan miris čaja, vanille, kokosa, mente i egzotičnog voća. Pored fabrike se nalazi mali muzej čaja, plantaže čaja i divan restoran pored jezerceta, sa koga se pruža prekrasan pogled na Mauricijus. U čajdžinici ćete moći da probate i kupite sve vrste čajeva koje proizvodi ova fabrika čaja.

Nacionalni parkovi na Mauricijusu

Ako ste rešili da obiđete Mauricijus, ne propustite da obiđete Nacionalni park Klisura crne reke (Black River Gorges National Park), koji je najlepši i ujedno najveći Nacionalni park na ostrvu. Obuhvata oko 2 procenta ukupne površine ostrva, a sa vidikovca ćete videti nepregledne divlje guste šume, koje su stanište mnogobrojnim endemskim vrstama. Ako budete imali sreće možda se nađete oči u oči sa makaki majmunima, koji u potrazi za hranom ponekad dođu do jednog od vidikovca u Nacionalnom parku.U ovoj klisuri živi oko 300 endemskih cvetnica, tri vrste endemskih ptica (mauritanski soko, ružičasti golub i maurtanska papiga), divlja svinja, makaki majmuni i jelenovi.Ukoliko volite pešačenje, pored Nacionalnih parkova, možete obići dve planine, Le Pouce (812m) i Corps de Garde (719m), čije staze za pešačenje su malo zahtevnije, pa morate biti u kondiciji za njihov obilazak. Na istočnom delu Mauricijusa se nalazi Nacionalni park Vallée de Ferney (Dolina Fernej), u kome postoje organizovane ture sa vodičem, a u okolini se nalaze plantaže šećerne trske.

Hinduističko svetilište Grand Bassin

Najveće hindusitičko svetilište na ostrvu Mauricijus je sveto jezero Grand Bassin (Ganga Talao – sam naziv znači jezero Ganga), na koje vernici dolaze bosi peške krajem februara ili početkom marta, u vreme najvećeg praznika na Mauricijusu posvećenog bogu Šivi, Maha Shivaratri, kako bi u obližnjim hramovima ponudili žrtvu u vidu voća i cveća. Jezero Ganga je vulkansko jezero, nastalo na mestu nekadanšnjeg vulkanskog kratera.U blizini hrama Sagar Shiv Mandir je i ogromna statua Šive, koja je visoka 33m.

 

 

Jednom prilikom dok su putovali oko sveta, bog Šiva je poželeo da pokaže najlepše mesto na svetu, Mauricijus, svojoj ženi Parvati. Sagnuvši glavu, na Mauricijus se prosuo deo svete reke Gang, koju je Šiva nosio na glavi, kako ne bi došlo do poplave u Indiji, te je tako prema ovoj legendi nastalo sveto jezero Ganga Talao. Za obilazak ovog hrama, kao i za sve hinduističke i budističke hramove, pravilo je da se pre ulaska izujete, kao i da budete pristojno obučeni, što podrazumeva da su vam pokrivena ramena i kolena. Nemojte se iznenaditi, ako pored jezera budete naišli i na pokojeg majmuna, jer dolaze do hrama u potrazi za hranom.

Botanička bašta na Mauricijusu

Ako volite neobično drveće i cveće, obavezno posetite botaničku baštu na Mauricijusu. Botanička bašta ser Sivusegur Remgulem (Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden) je najstarija botanička bašta na južnoj hemisferi. Osnovao ju je Pjer Puavr, francuski namesnik na Mauricijusu, koji je zasadio tropske biljke i drveće sa raznih ostrva indijskog okeana, iz Afrike, Azije, Južne i Severne Amerike, kao i Okeanije. Danas se ova botanička bašta nalazi u mestu Pamplemus (Pamplemousses) i prostire se na 37 hektara, a najpoznatija je po svojim džinovskim amazonskim lokvanjima, koji su na Muricijus stigli iz Južne Amerike. Listovi ovog lokvanja  dostižu i do 3m u prečniku. Pored lokvanja, moći ćete da vidite razne začine, neobične tropske biljke i 85 vrsta palmi sa svih kontinenata, a mnoga stabla su zasadili svetski lideri, prilikom posete Mauricijusu.

Svetilište Pjera Lavala

U mestu Sainte-Croix (Sveti krst), pored Port Luisa, nalazi se i svetilište Pjera Lavala, francuskog katoličkog sveštenika i misionara, koji je umro 1864. godine, a koji je proglašen za sveca 1979. godine, za vreme boravka pape Jovana Pavla II na Mauricijusu.

Sega muzika

Dok ste na Mauricijusu, ne propustite da poslušate uživo karakterističnu muziku ovog ostrva, koja ima sjajan ritam, a peva se isključivo na kreolskom jeziku (maternjem jeziku stanovništva, kojise koristi pored francuskog i engleskog). Sega muzika je tradicionalna muzika i ples, za koje se pretpostavlja da su nastali početkom 18. veka, kao izraz patnje robova i njihove želje za slobodom. Originalnom zvuku doprinose tradicionalni muzički instrumenti, poput  bubnja sa kozjom kožom, koji se zove ravan, muzička udaraljka triangl i drvena tuba napunjena semenom, koja se zove maravan. Sega muzika i ples su se 2014. godine našli na Uneskovoj listi nematerijalne svetske baštine.

Džinovske kornjače na Mauricijusu

Iako su džinovske kornjače, koje su nekada davno živele na Mauricijusu, izumrle, na ostrvu ćete ipak na nekoliko mesta naići na džinovske kornjače, koje su donete sa Madagaskara i Sejšelskih ostrva (La Vanile Nature Park, botanička bašta, Casela Nature Park). Aldabranska džinovska kornjača je izuzetno ugrožena vrsta, pred izumiranjem i jedna je od najvećih kornjača na svetu. Na većini ostrva u indijskom okeanu postojale su razne vrste džinovskih kornjača, koje su, nažalost, izumrle, osim aldabranske, koja je opstala na jednom od sejšelskih atola, Aladabri, po kome je i dobila ime. Aldabranska kornjača uglavom živi u rezervatima, osim dva krda koja žive u divljini na dva Sejšelska atola (Fregate Island Private i Curieuse Island). Glavna karakteristika ove džinovske kornjače je njen izuzetno dug vrat, koji joj omogućava da dohvati grane na drvetu udaljene i do metar u visinu. Najveći broj džinovskih aldabranskih kornjača na svetu nalazi se upravo na Mauricijusu, u rezervatu i zoološkom vrtu Vanila (La Vanille), u kome ćete takođe videti i oko 200 nilskih krokodila, i još mnogo drugih životinja, okruženih prelepim gustim rastinjem. Ljubitelje insekata očekuje impresivna postavka sa izuzetno velikim brojem eksponata. Jedan deo vrta je posvećen izumrloj ptici Dodo, koja je simbol ovog ostrva, kao i drugim životinjskim vrstama, koje su živele na ovom ostrvu, sve do dolaska Holanđana, koji su bili prvi naseljenici Mauricijusa. Vanila park se nalazi na krajnjem jugu Mauricijusa, 2km od mesta Rivière des Anguilles.

Vodopadi na Mauricijusu

Ukoliko volite prirodu, iako malo ostrvo, Mauricijus ima nekoliko prelepih vodopada, koje možete videti usput, ako krenete u istraživanje ostrva. Aleksandra vodopadi (Alexandra Falls) su visoki 70m i nalaze se u Nacionalnom parku (Black River Gorges National Park), na putu od svetog jezera Grand Basin ka Chamarel-u.U njihovoj blizini se nalaze i prelepi vodopadi Kaskade 500 stopa (Cascades 500 pieds), koje možete videti sa istog vidikovca. Šamarel vodopadi (Chamarel Waterfall) su visoki 95m, a nalaze se na 1,5km pre ulaza u Sedam boja zemlje (Terres de 7 Couleurs).Vodopad na Velikoj reci (Grand River South EastWaterfall) se nalazi u jugoistočnom delu Mauricijusa i obično se može videti u kombinaciji sa obilaskom Ostrva jelenova (Ile aux Cerfs). Okruženi gustim šumama, i crnim bazaltnim stenama, ne propustite da obiđete ove zaista spektakularne vodopade.

Koliko ima boja zemlje?

Na Mauricijusu postoji prirodan fenomen koji je nastao kao rezultat neravnomernog hlađenja vulkanskih stena. U najlepšem delu Mauricijusa, Šamarelu, postoje dva parka u kome se možete zabaviti i izbrojati koliko ima boja zemlje (sedam ili dvadeset tri, koliko reklamiraju u Dolini boja – La Vallée des Couleurs).

 

 

Sedam boja zemlje (Terres de 7 Couleurs) je nekadašnje privatno imanje Šarla de Šazala de Šamarela (Charles de Chazal de Chamarel), po kome čitava oblast i nosi ime, na kome je šest godina proveo u zatočeništvu kapetan Metju Flanders (Matthew Flinders), moreplovac koji je prvi opisao Australiju.

Ugašeni vulkan Trou aux Cerfs

Ako vam se pruži prilika, zavirite u krater ugašenog vulkana Trou aux Cerfs, koji se nalazi kilometar od grada Kjuerpajp (Curepipe). Ovaj nekadašnji krater vulkana je dubok oko 100m, i širok oko 1 km. Sada je omiljeno mesto za šetnju, džoging ili jednostavno uživanje u neverovatnom prizoru sa mnogobrojnih klupa, jer se sa ovog mesta pruža predivan pogled na ostrvo i indijski okean.Unutar “Jelenovog kratera” sad se nalazi malo jezero.

Aapravasi Ghat

Ukoiko želite da saznate nešto o istoriji Mauricijusa, posetite muzej Aapravasi Ghat (Apravaši gat), još jedno mesto koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Nalazi se u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luisu. Apravaši gat simbolično označava mesto na koje je zakoračilo oko pola miliona radnika, koji su na ostrvo stigli iz raznih krajeva Indije, Male Azije, Afrike, Malezije i Singapura u periodu između 1849. i 1923. godine, kako bi radili na plantažama šećerne trske.Na ovom mestu sada se nalaze samo ostaci nekadašnje luke i odlična muzejska postavka.

Krstarenje oko Mauricijusa

Vožnja katamaranom je vrlo popularna na Mauricijusu, a u lokalnim agencijama će vam ponuditi nekoliko opcija za krstarenje oko Mauricijusa. Pored večernje romantične vožnje, moći ćete da izaberete vožnju katamaranom do malih ostrva, na kojima ćete moći da se usamite i uživate u toplom moru i prelepim plažama.

 

 

Popularne destinacije za krstarenja oko Mauricijusa su ostrvca, koja se nalaze nedaleko od ostrva. Na severu se nalaze Gunner’s Quoin i Flat Island (Ravno ostrvo), na zapadu su Ile aux Benitiers i najfotogeničnije ostrvce Crystal Rock (Kristalna stena).Na istoku se nalaze najpopularnija ostrva za obilazak: ostrvce Île aux Aigrettes, koje je od 1985. godine pretvoreno u Nacionalni park, kao i ostrvce Ile aux Cerfs, na kome se pored prelepih pustih plaža, nalazi i golf teren sa 18 rupa.

Posmatranje ptica na Mauricijusu

Za ljubitelje ptica, na Mauricijusu postoji prirodni rezervat Rivulet Terre Rouge Bird, koji se nalazi severno od Port Luisa, na najvećem estuaru na ostrvu. U ovom rezervatu se okupljaju razne vrste ptica selica, a najveći broj ptica ćete videti u periodu od oktobra do marta. Pored endemskih vrsta ptica, na Mauricijusu možete videti raznobojne ptice pevačice, koje će vas zabaviti dok budete posmarali tirkizno more i beli pesak. Na Mauricijusu žive zebrasti golub, tufnasti golub, crveni fudi (ili madagaskarski fudi), obična majna (Acridotheres tristis), crvenorepi bulbul (Red-whiskered Bulbul), belorepa tropska ptica, itd.

Kulinarski highlight Mauricijusa

Uobičajeni specijalitet kao užina između obroka su „samosas“: ravioli punjeni mesom ili povrćem, pržene i poslužene sa čili sosom. Ako hoćete da se obradujete nečim specijalnim i provedete romantično veče, posetite plutajući restoran „Le Barachois“ u hotelu Constance Prince Maurice 6*. Uživajte u večeri, tik iznad vode, u jedinstvenom okruženju pod prigušenim svetlom sveća. Između ostalog, toplo preporučujemo specijalitete sa morskim plodovima. Mauricijus je takođe ostrvo ruma. Rum se ovde pravi od šećerne trske i nije nalik rumu koji poznajemo sa Kariba, pa je definitivno nešto što treba probati na ovom ostrvu.

 

 


 • Included
  Mauricijus 2024
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge