Top
 

Kenija 2023

Kenija 2023

 

Kenija putovanje 2023

Najrobi, Mombasa, safari

 

Kenija – zemlja raznolikosti, nudi savršen spoj avanture i odmora. Sinonim za safari – najveću i nezaboravnu avanturu. Tokom ovog jedinstvenog iskustva imaćete priliku da vidite raznovrsan životinjski svet Kenije: lavove, žirafe, leoparde, slonove i mnoge druge vrste. 

Nakon uzbudljivog putovanja i novih utisaka, prepustite se uživanju na prelepoj obali. Jedna od najpopularnijih plaža je Diani – bela peščana plaža okružena palmama, luksuznim hotelima  i odličnim restoranima. To je i najveće letovalište koje se nalazi 30 km južno od Mombase i dugačka je oko 17 km. Za ljubitelje ronjenja, Kenija nudi brojne lokacije. Prednost većine odmarališta na istočnoj obali je što su smešteni u blizini drugog najvećeg grada Mombase. Severno i istočno od grada se nalaze divne plaže i veliki broj turističkih letovališta.

Očekuju vas i ostale atrakcije kao što su široke savane, čvrsti planinski venci i brojni nacionalni parkovi. Smeštena u istočnoj Africi, obuhvata više od 20 nacionalnih parkova i zemlja je sa netaknutim prirodnim lepotama. Neki od najpoznatijih su Nairobi, Masai Mara, Amboseli, Cavo.

Na obali Indijskog okeana nalazi se drugi po veličini grad Mombasa. Ova luka ima predivne peščane plaže, brojne restorane i barove. Iako je grad haotičan, atmosfera je, čak i u komercijalnom centru, opuštena i prijatna. Etnički je možda i raznovrsniji od Najrobija. Azijski i arapski uticaj je naročito zastupljen jer ima oko pedeset džamija i na desetine hinduističkih hramova. Mombasa nema ogroman broj znamenitosti, ali većina posetilaca želi da obiđe glavni spomenik Fort Jesus u čijoj senci se nalazi stari grad – lavirint uskih uličica i isklesanih kapija. Ipak, grad je najstarije naselje u Istočnoj Africi i smatra se da su neki delosi stari i preko 2000 godina.

Glavni grad Kenije je Najrobi. Smešten na jugu zemlje, prekriven je neboderima, elitnim zgradama, tržnim centrima što ga čini jednim od najsavremenijih gradova Afrike. Dok ste u njemu, obavezno posetite nacionalni park koji se nalazi u neposrednoj blizini centra gde možete videti mnoštvo divljih životinja.Grad ima ogroman i često zbunjujući sistem javnog prevoza, pa je potrebno pripremiti se unapred. Stajališta obično nisu označena i morate znati gde se tačno nalaze. Ipak, taksi je svuda i lako dostupan, kao i aplikacije za deljenje vožnje koje su deo svakodnevnog života u Najrobiju. Šetnja u većem delu grada je relativno sigurna tokom dana, ali svakako izbegavajte da nosite vrednije stvari sa sobom. Lokalna kenijska kuhinja se uglavnom bazira na mesu i povrću poput spanaća, što može biti izazov za vegetarijance. Ipak ima dosta domaćeg svežeg voća kao što su ananas i mango. Kafa je slaba i instant, a lokalno piće je chai (slatki čaj sa mlekom).

Park Amboseli, smešten u podnožju najviše planine Kilimandžara je poznat kao sedište plemena Masai. Polu nomadska grupa je zbog svoje tradicije, običaja, načna oblačenja veoma zanimljiva turistima. Njihovo prebivalište je uglavnom vezano za nacionalne parkove i rezervate. Žive u izuzetno primitvnim uslovima i praktikuju razne rituale od kojih je ples obavezan za sve. Prema sopstvenoj usmenoj istoriji plemena, Masai je nastao kod jezera Turkana, na severozapadu Kenije, u dolini reke Nila. Kako neguju svoju tradiciju, odupirali su se zahtevima kenijske i tanzanijske vlade da usvoje moderan način života.

Kenija – Korisne informacije

Glavni grad: Najrobi

Službeni jezik: engleski, svahili

Valuta: kenijski šiling

Viza: za državljane Republike Srbije je potrebna viza


 

Preporuka hotela – Kenija

 

The Sands at Chale Island ☆☆☆☆

Kenija – obala, Kenija

Ocena: 87 %

Hotel se nalazi na ostrvu do koga se dolazi brodom. Nudi predivan pogled na zaliv, vrhunsku uslugu i Spa centar. Smešten je na plaži, u prirodnom rezervatu i području bez automobila. Dužina ostrva je oko 1,2 km, širina 800 m. Međunarodni aerodrom Mombasa je na 65 km, vreme transfera je oko 2,5 h.

 

Swahili Beach Resort ☆☆☆☆☆

Kenija – obala, Kenija

Ocena: 87 %

Kompleks nudi odličnu uslugu i neobične bazene. Smešten je na južnoj obali Kenije na poznatoj i jednoj od najlepših plaža Diani Beach. Barovi, restorani i prodavnice se nalazi u blizini. Aerodrom je na 45 km, vreme transfera je oko 1.3 h. Sledeći grad Mombasa je udaljen oko 35 km. Vreme putovanja oko 45 minuta.

 

Diani Reef Beach Resort & Spa ☆☆☆☆

Kenija – obala, Kenija

Ocena: 83 %

Sagrađen na koralnoj steni, kompleks se sastoji od trospratnih i četvorospratnih zgrada sa lepo održavanim baštama. Nudi moderan ambijent i sve što je potrebno za opuštajući odmor. Smešten na južnoj obali, direktno na lepoj peščanoj plaži Diani. Mombasa je na 35 kilometara. Vreme transfera je oko 100 minuta. Aerodrom je na 45 km.


 

Kada je najbolje vreme za putovanje u Keniju?

 

Najbolje vreme da se poseti Kenija su zimski meseci januar i februar. Kako je tropska klima, možete očekivati visoke temperature i vlažnost, a kišna sezona traje od aprila do juna, i od oktobra do decembra. Prosečne temperature tokom cele godine su od 20 do 25°C.

 


 • Included
  Kenija 2023
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge