Top
 

Bali 2023

Bali 2023

BALI PUTOVANJE 2023

Ponuda hotela / popularna mesta / korisne informacije

 

Krenite na uzbudljivo putovanje i uverite se zašto je Bali najlepše ostrvo Indonezije. Očekuju Vas predivni pejzaži, plaže, vulkani i netaknute džungle. Ostrvo je dom drevne kulture koja je poznata po svom toplom gostoprimstvu, egzotičnim palatama i hramovima. Pored toga, ima i uzbudljivu kulinarsku scenu koja se neprestano menja. Možete uživati u svežoj morskoj hrani, vegetarijanskim i organskim obrocima, kao i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima

Danas je Bali veoma popularna destinacija sa brojnim hotelima i letovalištima. Lokalno stanovništvo uglavnom živi od turizma jer ga posete milioni turista godišnje. Poznat je i po veoma razvijenoj umetnosti, uključujući tradicionalni i moderni ples, slikarstvo, obradu kože, metala kao i muziku. Ovde se svake godine održava međunarodni filmski festival.

Bali pruža mogućnost za raznovrsne aktivnosti na vodi. Smešten u Indijskom okeanu, predstavlja raj za ronioce kako zbog prijatne temperature mora, tako i zbog zanimljivog podvodnog sveta. Tradicionalni sport surfovanje je svakako pomogao razvoju turizma na ostrvu. Počeo je duž južne obale gde su mirniji talasi i odlične plaže. Izbor plaža je raznolik, od belih peščanih na jugu kao što su Kuta, Nusa Dua i Sanur, skrivenih uvala, do onih sa crnim peskom na severnoj i zapadnoj strani ostrva. Jug je posebno interesantan mladencima zbog najlepših plaža. Samim tim je i najposećeniji.

Treba posetiti velike hramove: Uluwatu, Tanah Lot, Besakih, a oni koji vole aktivnosti u prirodi mogu da se popnu na vulkan, voze kanuima, voze bicikl po kamenitim padinama. Postoje i izletničke ture do susednih ostrva Lembongan, Ceningan i Nusa Penida, na manje od 45 minuta brodom od Sanura. Što se tiče morskih struja, one mogu biti opasne i menjaju se zavisno od vremenskih uslova. Postoji dosta brošura i upozorenja u turističkim vodičima na tu temu, pa ih pažljivo pročitajte.


 

Putovanje na Bali – mesta koja turisti vole

 

Plaža Kuta je noću veoma živa. Seminyak je mesto sa prepunim klubovima na plaži. Ubud je grad na visoravni gde ljudi idu da bi se opustili, da pogledaju divne primerke naivne umetnosti, obiđu male prodavnice, probaju izvrsnu hranu, zdrav način života, jogu. Ostrva Lembongan i Ceningan su pravi raj na zemlji. Sanur je mirno mestašce pored mora, sa izvrsnim restoranima na plaži (pantai sindhu) i živom muzikom. Nusa Dua, resort za najzahtevnije turiste, sa raskošnim vrtovima i divnim plažama. Ima zaista odličnih restorana sa plodovima mora i roštiljem na plaži. Za aktivan odmor preporučujemo jug ostrva, na Bukter Penisula surferski raj sa plažama Padang Beach, Bingin Beach, Uluwatu, Balangan.

 

 

Mesto Ubud je polazna tačka za istraživanje unutrašnjosti ostrva i samim tim najlogičnija pozicija za smeštaj ukoliko želite da istražite Bali. Izbor smeštaja je zaista velik, od malih hotela, pa sve do luksuznih vila sa infinity bazenima. S obzirom da Bali objektivno spada u jednu od najpovoljnijih destinacija na kojima možete boraviti, cene smeštaja su na momente zanemarljive, a vrhunske smeštajne objekte možete naći po zaista prihvatljivim cenama, ukoliko se na vreme rezervišu.

Jugozapadni deo ostrva (koji se proteže od mesta Cangu do Kute) je turistički najpopularniji deo ostrva, a ujedno i najbučniji. Sa istočne strane se nalaze Nusa Dua, Benoa i Sanur odakle polaze gliseri za obilaženje Nusa Penide. Istočni deo obale važi za mirniji i više orijentisan prema resort turizmu.

Bali nije pretežno plažna destinacija. Osim par prelepih plaža razbacanih po ostrvu, Bali pre svega odlikuju široke i dugačke vulkanske plaže, koje su zbog čestih talasa više naklonjene surferima nego kupačima. Plaže sa jugozapadne strane ostrva obiluju beach barovima, pa Vam neće biti dosadno ukoliko talasi budu previsoki za kupanje.

Beskrajna pirinčana polja, vulkanski pejzaži i hramovi se svakako moraju naći na listi “MUST SEE“

✓ Posetite Ubud i upoznajte lokalno stanovništvo na šarenim pijacama. Art Market je jedna od najvećih znamenitosti ovog mesta. Možete videti bezbroj malih prodavnica koje vode domaći prodavci i gde se nudi širok asortiman robe kao što su prelepi svileni šalovi, ručne tkanine, statue itd.

✓ Severno od Ubuda nalazi se selo Tegallalang gde Vas očekuju poznata pirinčana polja koja pružaju najbolji pogled na ostrvu.

✓ Obiđite i dva najpopularnija hrama. Pura Besakih je najveći hram na Baliju, smešten na jugozapadnoj padini planine Agung – najviši vrh Balija. Najveći je hram ostrva i sastoji se od 18 odvojenih svetišta koji pripadaju različitim kastama. Ovde se svake godine održava najmanje 70 ceremonija i verskih proslava. Najbolje je posetiti hram tokom jutra ili večeri, kada su gužve manje. Drugi je ključni morski hram Pura Tanah Lot, smešten na vrhu stene i okružen talasima otvorenog mora. Tokom dana hram je okružen samo plavim okeanom i nebom, ali je prizor svakako najimpresivniji tokom zalaska sunca.

✓ Bali je pravo mesto ako želite da se opustite uz jogu i meditaciju. S’ razlogom se turisti vraćaju ovoj destinaciji i tvrde da pravi duhovni mir možete doživeti samo na ovom ostrvu.


 

Bali popularni hoteli

 

 

Samabe Bali Suites & Villas ☆☆☆☆☆

Ocena: 97 %

Resort je smešten na jugu ostrva, na prelepoj peščanoj plaži, u mirnom okruženju. Hotel nudi mogućnost za miran odmor ali i određene aktivnosti. 17 km je udaljen od aerodroma Ngurah Rai (30 min) i isto toliko od mesta Kuta. Peščana plaža “Sawangan” je dužine oko 300 m i ima privatni hotelski deo. Ubud je udaljen 52 km (oko 1.5h vožnje).

 

 

The Laguna, a Luxury Collection Resort & Spa ☆☆☆☆☆

  Ocena: 90 %

Hotel sa odličnom uslugom, smešten u prelepom, tropskom vrtu. Promenada ga odvaja od fine, peščane plaže Nusa Dua. Besplatan bus svakog dana nekoliko puta vozi do tržnog centra “Bali Collection”. Aerodrom Ngurah Rai je na 12 km udaljenosti. Gosti hotela će svakako uživati u plivanju u prelepim plavim lagunama. Kupanje zavisi od plime i oseke i moguće je samo za vreme oseke. A nakon aktivnosti mogu se prepustiti relaksaciji u Lagunaspa. Centar mesta Kuta udaljen je 20 km.

 

 

Grand Hyatt Bali ☆☆☆☆☆

Ocena: 85 %

Ovaj luksuzni kompleks smešten je prelepoj laguni i bogatom tropskom vrtu. Nalazi se u mestu Nusa Dua. Gostima je na raspolaganju 5 restorana gde možete uživati u kulinarskim specijalitetima. Smešten je direktno na dugoj, peščanoj plaži. Kupanje je moguće za vreme oseke. U blizini hotela su brojni restorani i prodavnice. Međunarodni aerodrom Ngurah Rai je udaljen oko 13 km.


 

Šta treba znati kada putujete na Bali ? 

 

Valuta – Indonezijski rupi. US dolari i euri se mogu menjati u lokalnim menjačnicama. Preporuka je da novac menjate u službenim menjačnicama. Česti su i pokušaji prevare prilikom zamene novca, pa ako Vam se kurs čini previše dobar, bolje takvu menjačnicu zaobiđite.

Bali je izrazito turistički nastrojeno ostrvo i kao takvo idealna je destinacija za sve one koji se prvi put spremaju za daleko putovanje, van Evrope. U turističkim mestima postoji sve ono što Vam može zatrebati – supermarketi, klinike, restorani različitih svetskih kuhinja i sve to uz osetno povoljnije cene. Lokalno stanovništvo uglavnom priča engleski na prihvatljivom nivou, pa sporazumevanje nije teško.

Kretanje po ostrvu:

Na Baliju se vozi levom stranom. Za one koji nemaju problem vožnje po nepoznatom mestu najbolje prevozno sretstvo jeste skuter/motor. Zbog uskih puteva i velike koncentracije vozila na relativno maloj površini, skuter je često najpraktičnije rešenje za izbegavanje čestih gužvi po ostrvu. Često ga možete iznajmiti po ceni nižoj od 10 Eur po danu, a van visoke turističke sezone može da se iznajmi i po duplo nižoj ceni. Ukoliko naiđete negde na retke policijske patrole, dovoljno je imati kacigu na glavi i pokazati međunarodnu vozačku dozvolu. Ipak, zbog gužvi i lokalnih motociklista, koji na trenutke voze kao kamikaze, potrebno je uložiti dodatan oprez jer nezgode nisu retkost. Blue Bird taxi (jedini službeni) je dobra varijanta ukoliko želite da se prevezete od jednog mesta do drugog, a vožnju možete da platite u gotovini prilikom izlaska. Na Baliju postoji i opcija najma vozača na ceo dan. Po ceni od 30-40 € po danu možete dobiti udoban klimatizovani automobil koji će Vas razvoziti po željenim destinacijama na ostrvu. Uvek proverite stanje vozača i automobila. Pobrinite se da vozač ima vozačku dozvolu i osiguranje ili međunarodnu vozačku dozvolu. Treba uzeti u obzir i činjenicu da se zbog gustine saobraćaja na sat vremena prelazi 20-25 km.

Kako treba da se ponašate na Baliju ?

Moguće je da na putu, dok vozite skuter ili auto, naletite na mačke, pse, kokoške… I da, svako vozilo može naleteti na Vas iz bilo kog smera u bilo kom trenutku (toliko o slobodnoj vožnji starosedelaca). Na Baliju imaju veoma stroge zakone u vezi sa drogom i prostitucijom, te pripazite i na to. Klubovi i barovi turističkih mesta poput Kute i Legiana su ponekad veoma nezgodni i u njima lako možete da upadnete u nevolju. Za dame, toples na plaži nije dopušten kao ni u hotelima.

Što se tiče komaraca, koristite mreže protiv komaraca uvek. Groznica koju prenose komarci – „dengua“ je veoma raširena na Baliju. Savet je da se pred put informišete o vakcinisanju.

Balinežani jesu gostoljubivi ali ne vole kada neko prlja njihove ulice, bezobrazno ponašanje i dranje na javnom mestu, nisu preterano oduševljeni strancima koji javno pokazuju naklonost i iskazuju osećanja na javnom mestu. Oni su ponosni i srećni ako poštujete njihove običaje i ostrvo. Nemojte biti ljuti, ni vikati – to se nikako ne ceni. Ako imate primedbu, budite ljubazni, mirni i insistirajte na rešenju na prijateljski način.

Okolina

Bali je delikatno ostrvo i ima svoje probleme: smeće, voda i saobraćaj su neki od njih. Uostalom, kao i u bilo kom drugom delu sveta u razvoju. Najbolje ćete im pomoći tako što ćete biti poslušni, pažljivi i svesni svog ponašanja. Pokušajte da ne trošite vodu u ogromnim količinama. Sve što bacite ostaje na Baliju ili bude bačeno u more. Efektivno upravljanje otpadom u ovom delu sveta zapravo ne postoji. Plastika je problem broj jedan, izbegavajte plastične flaše, slamke, plastične kese.


 

Zanimljivosti o Baliju

 

✓Broj stanovnika prelazi cifru od 4 miliona od kojih su 83,5% hinduisti nama najpoznatiji kao vrsni umetnici. Za razliku od indusa u Indiji, ovde je članovima različitih kasta dozvoljeno da se druže i stupaju u brak. Takođe, za razliku od hinduizma u Indiji, na Baliju hinduisti imaju izražena animistička verovanja.

✓Na 3 142 metra nadmorske visine, Mt Agung nije samo najviši vrh ostrva, već i njegovo najsvetije mesto.

✓Jedan dan u godini proslavlja se „Nyepi“- Nova godina. Na celom ostrvu se toga dana strogo posti, nema buke, nema saobraćaja, ljudi su u svojim kućama, meditiraju u tišini.

✓Na Baliju imaju jedan neobičan ritual „turpijanje zuba“. Naime, ceremonija balinežanskih hinduista simbol je prelaska iz životinje u čoveka (adolescencija). Ova ceremonija ustvari simbolizuje tri stvari: punoletstvo, prelazak iz životinje u čoveka i kontrolu nad 6 ljudskih nesreća (želja, pohlepa, ljutnja, zbunjenost, ljubomora, pijanstvo). Praksa je ukorenjena u uverenju da ovih 6 poroka ulaze u telo kroz prvih 6 zuba. Zato se oni turpijaju u adolescentskom periodu i tim činom se osuđuju demonski ciljevi.

✓Deca dobijaju imena po tome koja su po redu rođena – tako su svi dečaci ili devojčice: Putu, Made, Nyoman, Wayan, što znači „prvi rođen“, „drugi rođen“, „treći rođen“ i „četvrti rođen“.

✓Bebe se moraju nositi u naručju sve dok ne napune 3 meseca, zato što im nije dopušteno da stopalima diraju zemlju. Smatraju se malim anđelima, a njihova povezanost sa duhovima drži se aktivnom tako što oni ne dodiruju zemlju. Kada dođe vreme da im se dopusti dodir sa tlom, održava se velika ceremonija.

✓Najveća kuća na Baliju napravljena je od kokosovog stabla.

✓Najskuplja kafa na svetu dolazi sa Balija. Zove se Kopi Luwak i ne dolazi od običnog zrna kafe – naime, ona se sakuplja iz izmeta životinje Civat Cat, sramežljivog stvorenja nalik na mačku, torbara koji je došao iz Azije. Civat jede zrela zrna najkvalitetnije biljke crvene kafe, ali ih ne vari kroz svoj digestivni trakt.

✓Balijski sistem navodnjavanja „Subak“ nalazi se na popisu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

✓Kada razmišljamo o plažama na Baliju, verovatno ćemo se setiti belih plaža i čistog plavog mora sa putopisnih reportaža. Iako postoji poneka prekrasna plaža sa sasvim sitnim mekanim peskom, postoje i one sa crnim peskom. Njih obavezno treba posetiti. Primer je plaža Lovina, koja je prekrivena baš takvim, crnim peskom koji dolazi iz hladne lave vulkana na planini Agung. Možda nije plaža Vaših snova, ali je svakako vredi posetiti.

✓Zbog činjenice da je Bali popularna turistička destinacija za putnike iz celog sveta, oko 80% privrede ostrva je povezano sa turizmom. Turizam je najvažnija privredna grana koja donosi najviše prihoda.

✓Postoji mnogo različitih jezika i dijalekata koji se govore širom Indonezije, iako je Bahasa Indonesia službeni jezik zemlje. Većina stanovnika Balija govori 3 jezika: balinežanski, indonežanski i engleski jezik (poslednji uglavnom zbog turizma). Bahasa Indonesia jezik koji najčešće čujete na ulicama. Ovaj jezik podseća na malajski jezik, uči se u školama i govori se u svim vladinim agencijama i zvaničnim departmanima. Ovaj (prilično lak za učenje) jezik ujedinjuje sve Indonežane koji nastanjuju ogromni arhipelag sa više od 13000 ostrva i stotinu različitih kultura i više od 350 različitih jezika i dijalekata.

✓Što se tiče klime, Bali ima prilično ravnomernu klimu tokom cele godine, dnevne temperature su između 20-30 stepeni. Kišna sezona, od oktobra do februara, suva sezona od marta do septembra.

✓U indonežanskim vodama živi oko 3000 vrsta riba.

 

Kada je najbolje vreme za Bali ?

 

Idealno vreme za putovanje na Bali je tokom suve sezone koja traje od maja do oktobra. Tokom kišne sezone, od novembra do marta, mogu se očekivati učestali pljuskovi. Obilnije padavine su moguće u Ubudu. Prosečna temperature varira od 25 do 27°C. Bali je svakako idealna destinacija za odmor na plaži tokom cele godine zahvaljujući temperaturi vode koja se kreće između 25 i 30°C.

 


 • Included
  Bali 2023
 • Not Included
  Individualni polasci
  Primer cena po osobi
  Avionski prevoz
  Šta je uključeno u cenu
  TipUsluge