Top
 

10 stvari koje niste znali o Majorci

Majorka je opravdano poznata po svojim prelepim plažama, ali ovo ostrvo nudi mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Sledećih 10 zanimljivih činjenica o Majorci će vam pomoći da malo bolje upoznate ostrvo…Da počnemo.

 

 

  • Ime ostrva potiče od stare latinske fraze „insula maior“ što znači „veće ostrvo“, pošto je Majorka najveće ostrvo u celoj Španiji. Postepeno je ta fraza pogrešno izgovorana i ostrvo je postalo poznato kao Majorka
  • Svetski poznati teniser Rafael Nadal je upravo sa Majorke, iz grada Manacor, gde je 2016. otvorena njegova akademija
  • Turizam je prisutan na ostrvu dugi niz godina. 1920-ih je Majorka ugostila glamurozne zvezde poput Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor. Masovniji turizam je zavladao na ostrvu od 1950-ih.
  • Vinska industrija Majorke je poznata već vekovima i vina sa Majorke su bila posebno popularna na kraljevskim dvorovima. Krajem 19. veka, farmeri su morali da pronađu drugi izvor prihoda i većina vinograda je zamenjena plantažama badema. Ovih dana, uz neke velike investicije, vinska industrija Majorke ponovo počinje da cveta, a mnoga vina osvajaju nagrade iz godine u godinu.

 

 

  • Majorka polaže pravo na prvi evropski recept za slatko pecivo – ensaïmada, koje se prvi put spominje u literaturi početkom 17. veka. U to vreme, pšenično brašno se koristilo isključivo za pravljenje hleba, a ovi rani recepti su jedan od prvih poznatih primera za pravljenje slatkih delikatesa u Evropi.
  • Ovde se nalazi najveći privatni bazen na Balearima, u obliku lagune, smešten u privatnoj vili u lepom selu Ses Salines koji je takođe poznatom po proizvodnji soli. Bazen je zaista ogroman i dizajniran da izgleda kao obala. Sama vila je takođe prilično impresivna i navodno je izgrađena kao tačna replika drugog imanja u Francuskoj. Nažalost, nije dostupna za iznajmljivanje.

 

 

  • Već duži niz godina, uglavnom umetnike privlači dramatična zapadna obala ostrva. Tako je mesto Deia postalo središte kreativne publike i poznatih ličnosti
  • Impresivna katedrala La Seu u Palmi jedno je od najznačajnijih nasleđa Majorke i podignuta je na mestu nekadašnje džamije. Gradnja katedrale počela je 1230. godine i trajala je više od 400 godina

 

 

  • Majorka ima neverovatne pećine, od kojih je najpoznatija Coves del Drach na istočnoj obali ostrva, gde je najveće podzemno jezero u Evropi (takođe jedno od najvećih na svetu). Ove pećine su prvi put istražene kasnih 1800-ih. Obilasci pećina vode vas kroz različite oblasti, sa neverovatnim formacijama, tirkiznim vodama i završavaju se izletom brodom preko pomenutog jezera.
  • Skoro polovina stalnog stanovništva Majorke živi u glavnom gradu ostrva Palmi, što ga čini centrom dešavanja na ostrvu
first choice

Sorry, the comment form is closed at this time.