Top
 

15 neverovatnih cinjenica o Burj Al Arab Jumeirah

Svi znaju da je BURJ AL ARAB legendarni hotel, ali da li znate koliko je zaista impresivan? Idemo iza scene i otkrivamo detalje.

Burj Al Arab Jumeirah – koji se nalazi na 321 m – je 14 metara viši od Ajfelove kule i samo 60 metara kraći od Empire State building.

 

 

Prekrivači u sobama su jedni od najekskluzivnijih na svetu. Jorgani koji se koriste u Burj Al Arabu su najfiniji i najređi koji postoje. Perje se skuplja iz napuštenih gnezda patki nastanjenih na Islandu. Jedno gnezdo daje oko 15-20 g pera, a svake godine je dozvoljeno da se prikupi samo 2.000 kg, zbog čega su jorgani tako visoko cenjeni.

Gostima je na raspolaganju 17 tipova jastuka. Obiman izbor jastuka Burj Al Araba je napravljen kako bi omogućio svakom gostu da uživa u noćnom snu.

 

 

Smešten 280 metara od obale Dubaija, Burj Al Arab je izgrađen na veštačkom ostrvu. Gosti do njega dolaze preko mosta koji je specijalno sagrađen za pristup hotelu.

Izgradnja ovog kultnog obeležja počela je 1994. godine. Bilo je potrebno dve godine za stvaranje ostrva, a zatim tri godine za izgradnju samog hotela.

Oborila je impresivan broj rekorda. Pored toga što je bio najviši hotel na svetu, Burj Al Arab je 2008. oborio i Ginisov svetski rekord za najskuplji koktel, procenjen na 27.321 AED. Takođe je napravljena najveća konzerva kavijara na svetu 2016. godine, koja je sadržala 17 kg Caričinog kavijara – jedinog potpuno sertifikovanog organskog kavijara na svetu od jesetre uzgojene u prirodi.

Hotel ima 16 sopstvenih cvećara. Timu od šest cvećara potrebno je oko osam sati da napravi cvetne aranžmane u predvorju, koristeći cveće koje se šalje iz Holandije, Kenije, Južne Afrike i Tajlanda. Tim cvećara uvek ima za cilj da uključi omiljeno cveće gostiju.

Unutrašnjost je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Otprilike 1.790 kvadratnih metara 24-karatnog zlatnog lista iskorišćeno je za ulepšavanje raskošnog enterijera hotela.

 

 

U njemu se nalazi najveći plafon od Swarovski kristala na svetu. Plafon u japanskom restoranu, Junsui, ukrašen je sa 21.000 kristala, koji predstavljaju Mlečni put. Instalacija je vredna 1,3 miliona AED.

Više od 24.000 kvadratnih metara Statuario mermera se koristi u celom hotelu. Hotel ima više od 30 različitih vrsta Statuario mermera, u zidovima i podovima. To je isti mermer koji je koristio italijanski umetnik Mikelanđelo da stvori mnoge od svojih najpoznatijih skulptura, uključujući Davidovu statuu.

 

 

Ipresivni heliodrom hotela bio je platforma za brojne neverovatne avanture. Godine 2004. Tajger Vuds je poleteo sa heliodroma. Godinu dana kasnije, Andre Agasi i Rodžer Federer su igrali tenis na improvizovanom terenu. 2013. godine. A nedavno, 2017. godine, profesionalni kitesurfer Nik Džejkobsen, skočio je sa nje sa svojom daskom i tako prkosio samoj smrti.

SPA se nalazi 150 metara iznad Arapskog zaliva. Hotelski ultra-luksuzni spa centar Talise smešten je na 18. spratu, pružajući gostima spektakularan pogled dok se opuštaju.

 

 

Luksuzna platforma od 10.000 kvadratnih metara, koja sadrži dva bazena, kabine i plažu od 1.120 kvadratnih metara (za koju je uvezeno 1.000 tona belog peska) otvorena je 2017. godine. Terasa je izgrađena u pogonu za proizvodnju brodova za krstarenje i jahti u Finskoj pre nego što je otpremljena u Dubai u šest komada. Od tada su njegova dva bazena ukrašena sa 10 miliona zlatnih i azurnih mozaik pločica.

 

 

Njegova dva vrhunska kuvara imaju pet Michelinovih zvezdica. Franki Semblat u Al Muntaha i Kim Joinie-Maurin u Skiviev Bar & Restaurant. Pre nego što su došli u hotel, zaradili su svojim prethodnim restoranima ukupno šest Michelinovih zvezdica. Obojica su se pridružili Jumeirah-u 2019. godine kako bi pomogli razvoju Burj Al Arab-a kao destinacije za fina jela.

 

 

Hotel ima određenu bolnicu za kornjače. Burj Al Arab i susedni Madinat Jumeirah su razvili projekat rehabilitacije kornjača (DTRP), koji leči bolesne i povređene morske kornjače u saradnji sa Kancelarijom za zaštitu divljih životinja u Dubaiju, Dubai Falcon klinikom i Centralnom laboratorijom za veterinarska istraživanja. Od kada je pokrenut 2004. godine, program je pustio više od 1.600 spašenih morskih kornjača bezbedno nazad u Arapski zaliv.

first choice

Sorry, the comment form is closed at this time.