Top
 

Jamajka vs Dominikanska Republika

Do sada smo već radili neka poređenja naizgled sličnih destinacija. Međutim, kada se preciznije izlože detalji, uočavaju se jako bitne razlike, koje su nekada i presuđujuće za izbor destinacije.

Tako je i o ovom slučaju… naizgled slične karipske destinacije ali postoji mnogo više od pina colade i palmi.

 

# KAKO DO JAMAJKE I DOMINIKANE

Direktni letovi ne postoje. Za obe destinacije se preseda u Frankfurtu. Nećete verovati ali letite i istim avionom. Avion prvo sleće na Jamajku i ostavlja deo putnika a zatim nastavlja do Dominikane. Slično je i u povratku.

 

# TRANSPORT

Jamajka: može se reći da je prilično loš na ovom ostrvu. Vozi se desnom stranom a GPS je prilično loš. Gradski saobraćaj je takođe redak. Najbolja opcija su taxi ali oni nemaju taksimetar, pa zato vodite računa o ceni taksija.

Dominikana: Opet taxi. Ali svakako budite oprezni i proverite okvirne tarife.

 

# ALL INCLUSIVE RESORTOVI I BOUTIQUE HOTELI NA JAMAJCI I DOMINIKANI

Turizam čini ogroman procenat ekonomije obe karipske nacije, tako da nije iznenađenje da obe destinacije imaju bogat izbor hotela. Bez obzira da li želite all-inclusive hotel na plaži ili elegantni butik hotel sa dosta privatnosti  i uslugom batlera, možete pronaći sve nivoe luksuza i budžeta na obe destinacije.

Jamajka: Ostrvo je jedna od svetskih prestonica za All Inclusive hotele i jedno od prvih karipskih ostrva koje je uvelo koncept  All Inclusive kako bi privukli turiste umorne od  plaćanja a la carte cena i skrivenih naknada. All-inclusive odmarališta su posebno popularna u okolini zaliva Montego Bay,  Negril, Ocho Rio.

Dominikanska Republika: Punta Kana je epicentar turizma u zemlji, tako da ne čudi što su najveća imena hotela duž belih peščanih plaža koje čine ovo područje omiljenim za porodični odmor. Jedan koji se posebno izdvaja je Hard Rock Hotel & Casino Punta Cana, ogroman all-inclusive resort koji ima 13 bazena, 13 restorana, tobogane, pristup plaži i teren za golf Jack Nicklaus sa 18 rupa. Za nešto intimnije, Tortuga Bay Hotel Puntacana Resort & Club ima samo 13 soba koje je dizajnirao Oscar de la Renta.

 

# KOJI HOTEL DA IZABERETE NA JAMAJCI

Da krenemo od Montego Bay. Mnogo je hotela ali posebno izdvajamo sledeće.

O hotelima na Dominikani nećemo u ovom postu, više puta smo ih pominjali te sada dajemo blagu prednost susednom ostrvu – Jamajci!

 

Jamajka – Ponuda hotela

Montego Bay, Negril, Falmouth

 


 

Iberostar Selection Rose Hall Suites ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Posebno dobar izbor za porodice! Hotel se nalazi direktno na peščanoj plaži. Aerodrom je udaljen oko 20 min vožnje od hotela. Resort nudi uslugu All Inclusive, i na raspolaganju vam je 6 restorana i 6 barova.

detaljnije o hotelu

 


 

Hyatt Zilara Rose Hall ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Ovaj luksuzni adults only resort na peščanoj plaži je idealan za bekstvo od užurbanosti svakodnevnog života. Bilo u paru ili sa prijateljima – u ovom kompleksu postoje beskrajne mogućnosti za odrasle kako bi se opustili i  uživali tokom odmora.

detaljnije o hotelu

 


 

Secrets St. James Montego Bay ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Adults only hotel obećava predivan odmor u opuštenoj i romantičnoj atmosferi. Koncept Unlimited Luxury® i savremeni Spa centar će ispuniti sve vaše želje tokom odmora. Nalazi se direktno na dugoj, finoj peščanoj plaži. U neposrednoj blizini nalazi se pet poznatih golf terena.

detaljnije o hotelu

 


 

Hotel Riu Palace Tropical Bay ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Divna lokacija na jednoj od najlepših plaža na Jamajci, moderno dizajniran bazen, raznovrsna gastronomska ponuda i moderne, udobne sobe samo su neki od benefita ovog prelepog hotela. Smešten na plaži Bloody Bay.

detaljnije o hotelu

 


 

Couples Negril ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Adults only hotel koji osvaja svojim modernim karipskim dizajnom i velikom pažnjom posvećenom detaljima. Tropska bašta, kulinarski užici i opsežna all-inclusive ponuda čine savršen odmor mogućim. Hotel je smešten na prelepoj beloj peščanoj plaži, oko 11 km od centra Negrila.

detaljnije o hotelu

 


 

Sandals Negril Beach Resort Spa ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Resort na Karibima predviđen samo za parove, smešten direktno na plaži, usred tropskih vrtova. Uživaćete u 7 restorana i barova, kao i u Red Lane Spa centru i brojnim wellness programima koje nudi.

detaljnije o hotelu

 


 

Azul Beach Resort Negril ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Smešten na prelepoj peščanoj plaži, hotel blista u modernom dizajnu i odlikuje ga visokokvalitetna usluga i gastronomska ponuda. Večernja zabava i raznovrsni programi aktivnosti učiniće vaš odmor nezaboravnim iskustvom.

detaljnije o hotelu

 


 

Royalton Blue Waters ☆☆☆☆☆

Lokacija: Falmouth

 

Ovaj porodični hotel sa elegantnom arhitekturom nudi All-In Luxury® iskustvo sa privatnom uslugom, luksuznim sobama i širokim spektrom sportskih i zabavnih opcija. Splash Park takođe obećava zabavu i raznolikost.

detaljnije o hotelu

 


 

Royalton White Sands Montego Bay ☆☆☆☆

Lokacija: Falmouth

 

Moderan ambijent, široka all-inclusive ponuda i predivna peščana plaža čine ovaj hotel savršenim mestom za odmor za porodice i parove. Nalazi se direktno na privatnoj peščanoj plaži. Udaljen je 31 km od centra Montego Bay-a.

detaljnije o hotelu

 


 

# AKTIVNOSTI I NOĆNI ŽIVOT NA JAMAJCI I DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Osim mnoštva aktivnosti na plaži – plivanje, veslanje, parasailing i krstarenja katamaranom – i Jamajka i Dominikanska Republika nude veliki izbor  turistima. Većina all-inclusive resortova organizuje različite vrste večernjih zabava, koje uključuju npr. tradicionalne plesove, komedije i nastupe. Kvalitet zaista varira i zavisi od kategorije hotela, tako da se u ekonomičnijim odmaralištima većina aktivnosti obično obavlja na španskom, što može da bude problem ukoliko ne razumete jezik.

Jamajka: Jamajka ima prelepe peščane plaže, ali Negril je daleko poznatiji po popularnom skakanju sa litice. Ostale popularne aktivnosti uključuju jahanje konja u okeanu (konji zapravo plivaju deo puta), plivanje vodopadom ili učestvovanje u turi Bob Marley Nine Mile gde možete naučiti više o reggae kulturi i muzici. Govoreći o tome, ostrvo je domaćin nekoliko godišnjih muzičkih festivala i često se organizuju žurke na plaži ili u noćnim klubovima. U Kingstonu, olimpijski trkač Usain Bolt otvorio je sportski bar i restoran pod nazivom Tracks and Records.

Dominikanska Republika: Aktivnosti u Dominikanskoj Republici kreću se od avanture (zip-line kroz kišne šume) do istorije (pešačka tura kroz Santo Domingo). Avanturistički park Ocean World je popularno mesto. Obavezno posetite Park Scape u Kap Kani gde se možete kupati u pećinama i uživati u kulturnim izložbama. Izvan Punta Kane, većina noćnog života služi lokalnim stanovnicima i može biti zastrašujući za turiste, ali Punta Kana ima epsku scenu noćnog života koja uključuje barove u pećinama. Imajte na umu da voda nije idealna za ronjenje ili surfovanje u D.R.

 

# JEZIK I BEZBEDNOST NA JAMAJCI I DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Jamajka: Marihuana je dekriminalizovana 2015. godine, i iako je trgovina i posedovanje ove biljke i dalje nezakonito, posedovanje manjih količina smatra se sitnim prekršajem. Droga se redovno nudi turistima na plažama i ulicama, mada sve što je potrebno da se odvrati od prodaje je ljubazno „ne hvala“. Posetioci treba da budu oprezni u pogledu sitnih krađa u Kingstonu. Takođe imajte na umu da je homoseksualnost među muškarcima nezakonita i da postoji opšte neprijateljstvo prema LGBT osobama. Engleski je preovlađujući jezik na Jamajci.

Dominikanska Republika: Prostitucija je legalna i javna u Dominikanskoj Republici. S obzirom da četvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva, nije iznenađujući ovaj podatak. Boca Chica i Sosua na severnoj obali su dve velike oblasti za prostituciju, a na meti su muški turisti. Neki od manjih (i jeftinijih) hotela služe ovoj klijenteli, koja se može osećati nesigurno za porodice i putnice. Španski je preovlađujući jezik, što može otežati istraživanje ostrva i komunikaciju van turističkih područja za one koji ne govore španski.

first choice

Sorry, the comment form is closed at this time.