Top
 

Vodič kroz Santorini

Vodič kroz Santorini

Santorini – prelepo vulkansko ostrvo Kiklada smešteno je u središnjem delu Egejskog mora. Govorimo o jednoj od najpopularnijih svetskih destinacija. Nekada mirno kružno ostrvo oblika pravilne vulkanske kupe potpuno je razoreno erupcijom koja se desila oko 1500 godine p.n.e. Smatra  se da je to jedna od najjačih vulkanskih eksplozija ikada.

Santorini danas oslikavaju tamne stene, plavetnilo mora i očaravajuća belina kuća izgrađenih u tipično kikladskom stilu. To ga čini jednim od najslikovitijih, najpoznatijih i najposećenijih turističkih mesta u Grčkoj.

Najbolje vreme za putovanje

Santorini je svetski poznato i veoma popularno mesto za odmor. U visokoj sezoni u junu, julu i avgustu, Kikladsko ostrvo je preplavljeno turistima. Oni koji žele da izbegnu gužvu, treba razmišlajju o aprilu / maju ili septembaru / oktobaru. Ako putujete u ovim mesecima ne zaboravite jaknu za predveče.

Nezaboravne plaže

Ako putujete na Santorini, morate biti svesni da na ovom ostrvu nepostoje tipične peščane plaže.

Poznate plaže Santorinija nalaze se uglavnom duž istočne i jugoistočne strane ostrva, a svaka od njih ima posebne karakteristike. Većina plaža na Santoriniju su crne(zbog tamnog peska), ali posebna su atrakcija Crvena plaža (Kokkini Paralia) i Bela plaža (Aspri Paralia). Obe se nalaze ispod čuvenog arheološkog nalazišta Akrotiri. Posebna atrakcija je zaliv Kaldera koji ima oblik polumeseca, a ustvari je vulkanski krater napunjen morskom vodom.

Stara luka Ammoudi

Ribarska luka Ammoudi nalazi se u mestu Oia. Najbolji način je da se spustite pešice do luke, a onda se osvežite u kristalno čistom moru. Ono što je tipično za ovo mesto jesu slatke grčke taverne nude sveže ulovljenu ribu. Uz čašu finog grčkog vina možete u potpunosti uživati u lepoti ovog mesta i opustiti se.

Oia- mesto najlepše zalaska Sunca

Oia je jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu. Bele kuće sa svojim plavim vratima i prozorima svetski su poznate. Sa mesta Oia imate odličan pogled na okean. Ako planirate da posetite ovo mesto, svakako planirajte da doživite zalazak sunca sa čuvene litice. Ako više volite da uživate u zalasku sunca daleko od gužve, možete to učiniti u svetioniku Akrotiri. Odatle imate i spektakularan pogled.

Gastro ponuda na Santoriniju

Izbor restorana na Santoriniju je ogroman. Očekujte najbolju ribu, grčke salate i ukusni giros i tzatziki. Čuveni desert je lisnato testo sa puno meda. Santorini je poznat i po dobrom grčkom vinu, koje ne treba ga propustiti. Možete jesti i piti na Kikladskom ostrvu u najlepšim mestima sa prekrasnim pogledom. Ako ste željni eksperimenta, trebali biste apsolutno probati sušenu hobotnicu u luci Oia.

Život na Santoriniju

Ako možete, pokušajte da se letujete u gradu Fira, Imerovigli ili Oia, grad na liticama. Cene u sezoni su, nažalost, dosta visoke. To je još jedan razlog da ostvo posetite van sezone i da priuštite hotel sa odličnim pogledom. Dok zapadno od Kikladskog ostrva dominiraju litice, prelepe plaže se nalaze na istoku i jugu.

first choice

Leave a Reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.