Top

KRIT : Plaže koje morate obići ovog leta

KRIT : Plaže koje morate obići ovog leta

Kada govorimo o ostrvu Krit nikada dosta epiteta i utisaka. Ambijent za potpuno opuštanje i uživanje u prelepim peščanim plažama.

Na našoj listi su se našle najkvalitetnije plaže. Posetite ih, uverite se i podelite Vaše iskustvo sa nama već na sledećem odmoru.

Bali pravi odmor za porodicu. Na mestu drevnog grada Astali danas se nalazi popularno odmaralište Bali. Smešteno u zalivu, između Retimna i Herakliona, nacionalnim putem je odlično povezano sa ostalim delovima ostrva. Južna pozicija i mnogobrojene uvale kao prirodan zaklon od vetrova pružaju miran, ugodan odmor. Zelenkasto plava boja mora u kombinaciji sa prelepim peščanim uvalama sreću se na plažama Livadi, Varkotopos, Limani i Karavostasis. Pravi je izbor za porodične, ali i romantične odmore.

Spiljes – (pećine na grčkom)- Očaravajuća plaža na 15 km od grada Retimna i kristalno čiste vode koja Vam pružaju mogućnost da istražite pećine i podvodni svet.

Falsarna – Na severozapadnoj obali Krita nalazi se prostrana peščana plaža Falasarne. Velike dužine i širine, tako da su ljubitelji mira i slobode mogu sigurno uživati ovde. Pesak na plaži je mekan i ima blago ružičastu nijansu. Nalazi se na 50km od Hanje.

Seitan-Limanija– Poznatija kao “Đavolja luka” . Plaža je okružena sa dve strane kamenjem. Nalazi se na 22km od Hanje. Ako želite da uživate u spektakularnim pejzažima – azurnim morem, divljinom i strmim liticama – onda dođite na davno prelepu plažu, ali obavezno krenite u udobnoj obući. 

Damnoni– Jedna od najpopularnijih plaža među krićanima, locirana na jugu prefekture Retimno.

Triopetra– Svoje ime (tri kamena) dobila je po tri veličanstvena kamena koja izranjaju iz vode. Uzivajte u finom sitnom peskama i vodama libijskog mora.

Agios Pavlos- Oaza među impresivnim peščanim dinama i savršeno mesto za posmatranje zalaska sunca.

Preveli- najposećenija plaza na jugu Krita. Ono što izdvaja ovu plažu je prirodni fenomen, naime, reka Megas Potamos (Velika reka) se uliva u more i formira malo jezero, gde neretko možete zateći kupače. Šljunkovito-peščana plaza okružena je kolonijom palmi, tako da podseća na pravi tropski raj. Hiljade turista godišnje poseti ovu plažu. Plaža je udaljena 35 km južno od Retimna i 10 km istočno od Plakiassa. Do plaže može stići automobilom ili brodićem.

Frangokastello – Predivna plaža na 15km od Plakijasa. Odlujuje je baršunast svetli zlatni peskak, sa retkim talasima, blagim padom i toplim vodama Libijskog mora. Plaža je opremljena svim potrebnim za udoban odmor.u obližnjim kafanama služe ukusna jela od sveže ulovljene ribe

Matala-U udolini na 68 km jugozapadno od Herakliona na 300 m prostire se poznata šljunkovito-peščana plaza- Matala. Kristalno čista voda, sitan šljunak i interesantne pećine u okruženju su prizor koji privlači pasionirane fotografe. Plaža jako dobro opremljena i organizovana, pa je pravo mesto za za zabavu i uživanje u gastonomskim specijalitetima.

Balos – pandan karipskim plažama. Nestvarno tirkizno more i beli pesak zaslužni su što je plaza Balos najfotografisanija plaža na Kritu. Ova očaravajuća plaza je smeštena između dva divlja ostrvca Agria i Imeri. Svakodnevno brodovi iz luke Kissamos plove do Balosa. Plaža je idealna za decu jer je more plitko i toplo. Posebna atrakcija je ružičasti pesak u pojedinim delovima plaže.

Elafonisi – ostrvo peščanih dina i morskih narcisa. Na krajnjem jugozapadu ostrva je jedinstvena plaža Elafonisi. Pored besprekorno belog peska i tirkizne boje vode, ovde možete uživati i u rozikastoj boji peska. Na pojedinim mestima voda ne prelazi dubinu od 1m stvarajući male lagune, idealne za decu. Iako izlazi na otvoreno more voda je čista i mirna, bez velikih talasa. Udaljena je na sat i po vožnje od Hanje.

Vai – rajski odmor među palmama. Kada se nađete na ovoj plaži prvi utisak je da ste u pravoj oazi. Smeštena je na istoku u Nacionalnom parku Vai. Sam naziv plaže u prevodu znaći palma, jer se ovde nalazi čak 5000 stabala palmi, što je čini najpoznatijom i najvećom šumom palmi u Evropi. Spoj tirkizno čiste vode i zanimljivog morskog dna poziva na istraživanje, tako da ne zaboravite opremu za ronjene. Ukoliko ste od onih koji žele da se potpuno osame na samo 5 minuta severno od Vai plaže nalazi se manja peščana plaža, a južno čuvena Psili Ammos plaza.

Voulisma – Ova plaža u obliku polumeseca smatra se najvećom u regionu. Njena slika se često može videti na razglednicama, suvenirima ili magnetima. Dobro je opremljena što je čini privlačnom i za porodični odmor.

Agiofarago – skriveni dragulj. Nalazi se na 80km od Herakliona. Do nje možete doći kolima kroz klisuru, zatim laganom šetnjom kroz predivne prizore, ili brodićem. Pogled sa litice kao i skriveno slano ostrvo će Vas ostaviti bez daha.

first choice

Leave a Reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.